Η «φάση 1» ολοκληρώθηκε (;) ή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες;

Της Μαίρης Βενέτη

Οι μετοχές παγκοσμίως προεξόφλησαν τους δύο τελευταίους μήνες με ένα ράλι της τάξης του 7,5% την διαφαινόμενη εμπορική συμφωνία με την επωνυμία «Φάση 1» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Aυτή ακριβώς η προεξόφληση είναι ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο «πάρτυ» στις αγορές, παρά την είδηση ότι οι δύο οικονομίες κατέληξαν τελικά σε μια αρχική συμφωνία που αναμένεται να αποκλιμακώσει τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, αρχής γενομένης της μη εφαρμογής των δασμών που ήταν προγραμματισμένοι να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή που μας πέρασε.

Το καλό κλίμα συνεχίζεται λοιπόν και αυτή την εβδομάδα, όμως πόσο εφησυχασμένοι δικαιολογείται να είμαστε, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες για κρίσιμα σημεία της Φάσης 1, η οποία υπόψιν ότι η υπογραφή της θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου του 2020;

Για παράδειγμα, γνωρίζει κανείς τον ακριβή όγκο των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα αγοράσει η Κίνα, ειδικά όσον αφορά τη σόγια και το καλαμπόκι;

Μήπως είναι γνωστές οι δράσεις που θα αναλάβει το Πεκίνο για τον ισοσκελισμό του διμερούς εμπορίου;

Κακά τα ψέματα, έναντι να αποφευχθούν οι δασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε άρον άρον η πρόκριση της συμφωνίας, χωρίς κανείς να ξέρει κάτι παραπάνω από ένα γενικό πλαίσιο άνευ λεπτομερειών.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δύσκολα ζητήματα όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και της πρόσβασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας θα ξεκινήσουν στις επόμενες φάσεις ,δύο και τρία, των εμπορικών συνομιλιών.

Η μεγαλύτερη δε ουσία είναι ότι προς το παρόν και πέραν της αναστολής των δασμών που ΘΑ έμπαιναν την Κυριακή, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανακούφιση στους δασμούς που ήδη ισχύουν και έχουν χτυπήσει μια κύρια αρτηρία της οικονομικής δραστηριότητας, ήτοι τον κλάδο της μεταποίησης.

Παρόλο που αιωρείται μια ανοιχτή υπόσχεση για άρση δασμών αργότερα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, το πιο πιθανό είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος έναντι να διατηρήσει την διαπραγματευτική του ισχύ, να προχωρήσει σε μα μικρή μόνο ανατροπή του όλου σκηνικού των δασμών.

Όσο πιο μικρή είναι η ανατροπή αυτή, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο δισταγμός από τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους.
Με τη σειρά του, όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο δισταγμός τόσο μικρότερη θα είναι και η ώθηση στη μεταποίηση.

Εν ολίγοις, η αγορά στο σύνολο της θα περιμένει το νομικό πλαίσιο της φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας, έτσι ώστε να βεβαιωθεί καταρχήν ότι πράγματι περνάμε πλέον στις δύο επόμενες φάσεις, που είναι και οι πιο σημαντικές.

Επιπλέον, για να «πάρει μπρος» η μεταποίηση χρειάζεται όχι μόνο μεγαλύτερη ορατότητα, αλλά πάνω από όλα την αναστολή ενός μεγάλου μέρους των δασμών που ήδη έχουν μπει.
Προς το παρόν όμως έχουμε μόνο την αναστολή των δασμών που θα ίσχυαν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Γλυτώσαμε τα χειρότερα λοιπόν και εις αναμονή για τα καλύτερα...


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.