Η Ευρώπη στο επίκεντρο των Διαλόγων Απριλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η Ευρώπη στο επίκεντρο των Διαλόγων Απριλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Οι προκλήσεις και τα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών τον Μάιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των Διαλόγων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον μήνα Απρίλιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι προσκεκλημένοι ομιλητές επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει πολλαπλές ταχύτητες ανάμεσα στις χώρες μέλη, τις πολιτικές αναταράξεις καθώς επίσης και την επικείμενη επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι ομιλητές συζήτησαν τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, την οικονομία, τη διεύρυνση της Ευρώπης με την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών χωρών το επόμενο διάστημα καθώς και τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Chatham House, the Royal Institute of International Affairs, ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα δημόσιας πολιτικής στον κόσμο, με έδρα το Λονδίνο. Εν όψει, μάλιστα, της επετείου 100 χρόνων του Chatham House, το 2020, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά ύψους 11.6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ανέγερση νέας Πτέρυγας Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την επέκταση της ερευνητικής δραστηριότητας του ινστιτούτου και τη δημιουργία μίας νέας στέγης για το Queen Elizabeth II Academy for Leadership in International Affairs. Η πτέρυγα θα φιλοξενήσει, επίσης, το νέο Chatham House SNF CoLab, που στόχο έχει την πιο άμεση και σαφή επικοινωνία σε θέματα δημόσιας πολιτικής προς το ευρύ κοινό.

Το πάνελ τον Διαλόγων διαμόρφωσαν ο Δρ. Robin Niblett, Διευθυντής του Chatham House, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, η δημοσιογράφος της εφημερίδας La Stampa Francesca Paci και ο Nicolas Becuwe, Senior Director του Kantar Public στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Ανδρέα Αποστολίδη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Citizen Europe», και  Κώστα Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό συντόνισε η δημοσιογράφος, Εκτελεστική Διευθύντρια των Διαλόγων, και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου.