ΓΔ: 894,14 -16,07 (-1,77 %)

Τζίρος: 35,05 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,14 -16,07 (-1,77 %)

Τζίρος: 35,05 εκατ. €   RT

Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό των νέων επιχειρηματιών

Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό των νέων επιχειρηματιών

Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά στο πλευρό των νέων επιχειρηματιών, στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξή τους. 

Ο 9ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας, έχει καταστεί πλέον θεσμός και σημείο αναφοράς για την start-up κοινότητα.  Δημιουργήθηκε έχοντας στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2018, και ώρα 15.00 στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Περιβάλλον και Τεχνολογία» ή «Πολιτισμός και Τεχνολογία». 

Οι επίδοξοι επιχειρηματίες θα κληθούν «να διασταυρώσουν» τα επιχειρηματικά τους σχέδια,  διεκδικώντας ένα από τα τέσσερα βραβεία, ύψους 20.000 €, 10.000 €, 6.000 € και 4.000 € αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιποι που θα επιλεγούν για την τελική δεκάδα θα κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των 1.500 ευρώ έκαστος. 

Εκτός από τα στελέχη της Εθνικής, τις προτάσεις θα αξιολογήσουν και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πολυτεχνείο Κρήτης.

?Ο Διαγωνισμός είναι μια δράση του NBG Business Seeds?, ενός ολοκληρωμένου  προγράμματος που δημιούργησε η Εθνική Τράπεζα με στόχο τη στήριξη της δημιουργικότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας στον επιχειρηματικό τομέα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες στους νέους επιχειρηματίες, ώστε να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα και να ενταχθούν σε ένα οικοσύστημα, το οποίο τους εξασφαλίζει συνέργειες και τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς.  

Εκτός από τη βράβευση των προτάσεων που ξεχωρίζουν μέσα από τον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, η πολύπλευρη βοήθεια για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν διακριθεί είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος NBG Business Seeds. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωποι επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα των διεθνούς κύρους εταιρειών Amazon, Facebook και Microsoft. 

Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις οικονομικής ενίσχυσης σε συνεργασία με τον οργανισμό The People's Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τις Google, Grant Thornton, Watson Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Census, ΜcKinsey, KEMEΛ, την Endeavor Greece κ.ά.

Εξίσου σημαντική είναι και η καθοδήγηση των ομάδων από έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας με επαγγελματική εμπειρία άνω των είκοσι ετών και σε διαφορετικούς κλάδους, τα οποία μπορούν να προτείνουν στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας. 

15 εκατομμύρια ευρώ στη διάθεση των start-ups

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τη συνεισφορά του εν λόγω διαγωνισμού στην πραγματική οικονομία, αρκεί να λάβει υπόψη του πως την τελευταία οκταετία έχουν κατατεθεί 3.060 προτάσεις, από 5.120 συμμετέχοντες, τις οποίες έχουν αξιολογήσει 135 αξιολογητές και μέντορες. Το ύψος της χρηματοδότησης σε ελληνικές start-ups μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds άγγιξε τα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργηθεί 150 νέες θέσεις εργασίας. 

Οι διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης που παρέχονται από την Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά καλύπτουν τις ανάγκες των νεοφυών εταιρειών στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία και πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια. Με αρχικό προϋπολογισμό €15 εκατ. το πρόγραμμα NBG Business Seeds παρέχει μορφές οικονομικής υποστήριξης όπως equity financing με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο, δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές, εξεύρεση χρηματοοικονομικών λύσεων και χρηματοδότηση μέσω παγκόσμιας εμβέλειας venture capital funds και άλλους επενδυτές. 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ως Limited Partner στα Venture Capital Funds που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Equifund: Marathon, Metavallon, Unifund και Big Pi.