Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 ολοκληρώνεται μέσα από το Cosmote History HD

Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 ολοκληρώνεται μέσα από το Cosmote History HD

Με τον απολογισμό των Σεπτεμβριανών του 1955 και των γεγονότων που ακολούθησαν, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15/10 στις 21.00 η μεγάλη έρευνα για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή Cosmote TV.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφονται μέσα από μαρτυρίες ομογενών, οι καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, ναούς, σχολεία και νεκροταφεία, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο σε σημερινές τιμές.

Οι τουρκικές πιέσεις, ωστόσο, δεν σταμάτησαν και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με εφόδους στα γραφεία ελληνικών οργανώσεων και απελάσεις διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνισμού. Παρόλα αυτά, ο ελληνισμός κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει εκ νέου όσα έχασε τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου.

Στην εκπομπή μιλούν:  ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών - Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Λιάζος, ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Ιακωβίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος, Πολύβιος Στράντζαλης, η Μαρίνα Καλούμενου, κόρη του φωτογράφου Δημήτρη Καλούμενου που απαθανάτισε τις καταστροφές, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράγιωργας, η καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Ιλάι Ρομέιν Ορς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιερζί Γκιουλέκ.

Παράλληλα, φιλοξενούνται μαρτυρίες από τους Κωνσταντινουπολίτες Θεμιστοκλή Παχόπουλο, Δήμητρα Σιδηροπούλου, Δερμαζέρ και Αβραάμ Γεωργιάδη.