Η επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους

Η επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπορεί το κλίμα στο Λουξεμβούργο να ήταν πανηγυρικό για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ωστόσο, ένα σκληρό πρόγραμμα ξεκινάει από το νέο έτος και η σημερινή κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη να δεσμεύσει ως προς την εφαρμογή τους και τις επόμενες.

Όπως όλα δείχνουν η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσαν… και το προσφυγικό για να επιτύχουν μία ενδεχομένως καλύτερη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Από το νέο έτος λοιπόν η νέα συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου, σκληρή εποπτεία ανά τρίμηνο με σκληρές ρήτρες, φρένο στην αλόγιστη διανομή των υπερπλεονασμάτων και για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μέτρων έναντι των αγορών θα συνδεθούν με την επιστροφή των SMPS ANFAs. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έβαλε ενέχυρο την ακίνητη περιουσία του υπερταμείου στην περίπτωση που δεν πληρώνονται τα δάνεια και άλλες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί.
 
Την ίδια στιγμή θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ευρωζώνη έκανε και το απαραίτητο service στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Δηλαδή δέχθηκαν τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλά και τη μετάθεση των χρονοδιαγραμμάτων για σειρά ιδιωτικοποιήσεων.

Η καθαρή έξοδος φέρνει απώλειες τουλάχιστον ένα μέσο μισθό και έως τρεις συντάξεις μέσα σε 2 χρόνια, από το 2019 έως το 2020, για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για να οδηγηθεί η χώρα… απρόσκοπτα στην «πανηγυρική», όπως η κυβέρνηση επιδιώκει, έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή πορεία προς το τέλος του προγράμματος, το οικονομικό επιτελείο δεν έθεσε ποτέ θέμα μη εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις, ενώ, όπως έχει συμφωνηθεί, το 2020 θα εφαρμοστεί και το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο.

Η επίσημη παραδοχή της υλοποίησης του προγράμματος αλλά και τηn έκθεση συμμόρφωση της Κομισιόν αλλά και του ESM, βάζει τέλος στα σενάρια ανάσχεσης της επικείμενης περικοπής των συντάξεων, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έκλειναν το μάτι στο εσωτερικό τους ακροατήριο, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες. Την ίδια ώρα, βέβαια, αυξάνεται το πολιτικό κόστος ενός λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Μάλιστα οι επανυπολογισμοί έχουν ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα, προφανώς, , οι ενδιαφερόμενοι θα το μάθουν στην τράπεζα, όταν δουν τον λογαριασμό τους μειωμένο, καθώς αποτελεί βασική επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να μην εμφανίσει στα εκκαθαριστικά του καλοκαιριού το ύψος της προσωπικής διαφοράς, που θα φωτογράφιζε και το μέγεθος των περικοπών.

Αλλά και στην περίπτωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, η επικοινωνιακή τακτική να παρουσιαστεί ως υπαναχώρηση του ΔΝΤ όχι μόνο δεν αναβάλλει την κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά την πολλαπλασιάζει, καθώς το 2020, για πρώτη φορά, περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν φόρο της τάξης των 650 ευρώ, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας.

Στις συντάξεις λοιπόν οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές από το 2019 έως και το 2022,ενώ καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα. Τη μερίδα του λέοντος καλούνται να πληρώσουν περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι, που θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κόβεται, από τον Δεκέμβριο κιόλας του τρέχοντος έτους (καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου του 2019), έως και κατά 18% μέσω της μερικής ή πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Συνολικά, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 2019, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεπεράσει τα 2,13 δισ. ευρώ.

Φωτογραφία: Intimenews