Η επιστροφή της Intralot μέσα από τα «μάτια»...των Fitch, Moody's

Η επιστροφή της Intralot μέσα από τα «μάτια»...των Fitch, Moody's

H μετοχή της Intralot τον τελευταίο χρόνο στο ταμπλό έχει αυξηθεί πάνω από 400%. Το deal με τους ομολογιούχους έκλεισε επιτυχώς. Στα απόνερα των θετικών εξελίξεων για την εταιρεία, οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της εισηγμένης, προβλέποντας ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής.

Η Fitch εκτιμά πως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα καταγράψουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ αναφέρει πως το ενοποιημένο EBITDA του Ομίλου θα κυμανθεί στην περιοχή των 85-90 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα. Οι αναλυτές μάλιστα προχώρησαν σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου IDR της Ιntralot σε CCC+, στην ουσία αναγνωρίζοντας τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, μετά την επιτυχημένη συμφωνία με τους ομολογιούχους.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι μια αποστροφή της έκθεσης, όπου οι αναλυτές αναφέρουν πως μετά την αναδιάρθρωση το οικονομικό προφίλ της εταιρείας έχει πολλά χαρακτηριστικά B-/Stable. Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης του γνωστού οίκου αξιολόγησης είναι η επαρκής κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής και η αναβάθμιση του παλαιού ομολόγου λήξης 2024 σε CCC+, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τη συνεισφορά της αμερικανικής θυγατρικής στο λόγο ανάκαμψης (recovery ratio) του ομολόγου του 2024 με τη βαθμίδα RR4. Σημειώνεται πως η Fitch λαμβάνει υπόψη και τους περιορισμούς που τίθενται στην αξιολόγηση της εταιρείας, εξαιτίας αυτής της χώρας έδρας, δηλαδή της Ελλάδας.

Της έκθεσης της Fitch, είχε προηγηθεί της Moody’s όπου θέτει σε καθεστώς αναβάθμισης τον όμιλο. Οι αναλυτές αναφέρουν πως η νέα κεφαλαιακή δομή είναι βιώσιμη, ωστόσο παραπέμπουν για αργότερα την αναβάθμιση της Intralot. Οι αναλυτές θέτουν τρία κριτήρια που θα λάβουν υπόψη σε σχέση με την επόμενη αξιολόγηση:

  • Τη βιωσιμότητα της νέας κεφαλαιακής δομής
  • Τη βελτίωση της ρευστότητας της Intralot, μέσα από την επιμήκυνση των τίτλων και τη μείωση των επιτοκίων.
  • Την πορεία των κερδών της εταιρείας

Κομβικό ρόλο για την αναβάθμιση της εταιρείας, σύμφωνα με τους αναλυτές, διαδραματίζει η μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με την κερδοφορία της εταιρείας και η πορεία της θυγατρικής στις ΗΠΑ.