Η επιχειρηματική συμφωνία Cenergy - Nexans: «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις τότε εξαγόρασε τους»

Η επιχειρηματική συμφωνία Cenergy - Nexans: «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις τότε εξαγόρασε τους»

Η πιο δύσκολη άσκηση του Χρηματιστηρίου είναι να αντιληφθεί την δίκαιη αποτίμηση που μια εταιρεία μπορεί να πάρει σε μια επιχειρηματική συμφωνία. Ανεξάρτητα με το τι λένε τα μοντέλα και οι αναλύσεις, τα χρήματα ή οι αξίες που πέφτουν πάνω στο τραπέζι για την εξαγορά του 100% μιας επιχείρησης αποτελούν έναν κανόνα δικαιοσύνης. Πολλές φορές οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση λειτουργώντας ανάποδα: Θεωρούν ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις υποδηλώνουν το τίμημα που ένας εν δυνάμει αγοραστής μπορεί να καταβάλει σε μια συναλλαγή εξαγοράς. Ωστόσο, στην διαμόρφωση μιας αποτίμηση υπάρχουν παράμετροι που δεν είναι ορατοί σε έναν επενδυτή: Οι συνέργειες, το μερίδιο αγοράς, το μέγεθος, η οικονομική συγκυρία, οι πατέντες μπορεί να καθορίσουν ένα τίμημα εκτός των συνηθισμένων ορίων, εκτός των αποδεκτών δεικτών που χρησιμοποιούνται σε μια κλασσική προσέγγιση αποτίμησης. 

Η εισαγωγή αυτή -αν και κουραστικά θεωρητική- έρχεται να δικαιολογήσει το τίμημα το οποίο δημοσιογραφικές πληροφορίες εκτιμούν ότι είναι πάνω στο τραπέζι για την εξαγορά της Cenergy από την Nexans. Ο γαλλικός όμιλος, εισηγμένος στην αγορά του Euronext με κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά καλωδίων (2η θέση το 2019) με πωλήσεις 6,7 δισ. ευρώ το 2019, λειτουργικά κέρδη 413 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί 25.000 υπαλλήλους. Ο δανεισμός του ομίλου κινείται στο εξάμηνο του 2020 στα 276 εκατ. ευρώ, και o ισολογισμός του ομίλου θα μπορούσε να θεωρηθεί υπομοχλευμένος (0,8x). Η προσφορά προς την Cenergy με βάση το δημοσίευμα της Καθημερινής κινείται στα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει α) 250 εκατ. ευρώ σε μετρητά, β) Την έκδοση νέων μετοχών της Nexans αξίας 300 εκατ. ευρώ και γ) την ανάληψη εταιρικού χρέους 255 εκατ. ευρώ που αφορά την δραστηριότητα της Cenergy.  

Το τίμημα και η υπεραξία 

Η πρόταση εξαγοράς με βάση τα αποτελέσματα του τομέα καλωδίων της Cenergy κινείται σε επίπεδο επιχειρηματικής αξίας (δανεισμός συν αξία μετοχικού κεφαλαίου) στις 13 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη ή στις 10 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του 2020. Βρίσκεται δηλαδή στο άνω εύρος της κλίμακας αποτιμήσεων εξαγορών διεθνώς και υποδηλώνει ότι η υπό εξαγορά εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Εχει μπει για τα καλά στο μάτι της Nexans παίρνοντας της δουλειές και αποτελώντας έναν εν δυνάμει επικίνδυνο αναπτυσσόμενο ανταγωνιστή στην Ευρώπη.

Ένα τελευταίο σημείο της συμφωνίας που ενδεχομένως είναι και το «τυράκι» για το μέλλον: Η Cenergy θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Nexans κατέχοντας το 13% του μετοχικού κεφαλαίου (εκτιμώντας ότι η έκδοση των μετοχών θα γίνει σε επίπεδα αγοράς) με ένα πολλαπλασιαστή κερδών αισθητά χαμηλότερο (7,1x proforma για την συναλλαγή) από την αγορά η οποία σε επίπεδο πρώτου ανταγωνιστή βρίσκεται στις 10x. Το οποίο πολύ χονδρικά μας κάνει μια δυνητική υπεραξία 171 εκατ. ευρώ. 

Το όφελος για τους μικρομετόχους

Αυτά προς το παρόν. Το πως θα κερδίσει και αν θα κερδίσει ο μικρομέτοχος της Cenergy θα το δούμε όταν υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή αξιών που θα συμμετέχουν στην τελική ανακοίνωση του ντηλ. Η δομή του ομίλου της Βιοχάλκο και τα ποσοστά συμμετοχής επιτρέπουν προσθαφαιρέσεις δραστηριοτήτων και μεταφορά αξίας ανάμεσα στις θυγατρικές. 

  Αυτό που σίγουρα κρατάμε είναι ότι η Ελληνική εταιρεία κέρδισε επάξια το ενδιαφέρον του γαλλικού κολοσσού διεκδικώντας ένα υπερτίμημα στο οποίο φαίνεται η κρυμμένη αξία που έχουν πολλές ελληνικές εισηγμένες που διαπρέπουν στο κλάδο τους και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο ΧΑ αδυνατούν να κεφαλαιοποιήσουν στις αποτιμήσεις τους. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.