Η επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αντεπίθεση της Viohalco

Η επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αντεπίθεση της Viohalco

Πέρασαν επτά χρόνια από τότε που ο Όμιλος Viohalco με μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι «αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco S.A.,εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα το Βέλγιο».

Η κίνηση αποσκοπούσε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Viohalco την αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών.

Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Σιδενόρ και αφού είχε ολοκληρωθεί η συγχώνευση δι'  απορροφήσεως από την Viohalco SA/NV, των ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΜΑ και Σωληνουργεία Κορίνθου, ο δρόμος για την απρόσκοπτη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού στην Ελλάδα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας είχε στρωθεί, ενισχύοντας το εξαγωγικό προφίλ του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο όμιλος, προχώρησε στη συνένωση των δυνάμεών της στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία της Cenergy Holdings, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο Βρυξελλών και Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2016 έχοντας απορροφήσει την Ελληνικά Καλώδια και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, που αποχώρησαν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τον επόμενο χρόνο (αρχές του 2018),  υλοποιήθηκε ακόμα μια ενδοομιλική αναδιάρθρωση με την συγχώνευση των Χαλκόρ και Ελβαλ με σκοπό το νέο σχήμα να εκμεταλλευτεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, δεδομένου του οικονομικού μεγέθους και της επιχειρηματικής εμβέλειας της εταιρείας. 

Η ριζική αναδιάρθρωση του Ομίλου και με αρωγό το χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος συμπεριλαμβανομένων περικοπών δαπανών και διασυνοριακών συγχωνεύσεων, οδήγησε σε έναν όμιλο υψηλών προδιαγραφών με δραστηριοποίηση σε οκτώ χώρες, με το 85% του τζίρου του στις διεθνείς αγορές και με ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες.

Η εταιρεία στοχεύει και στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019) η μείωσή του κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 600 εκατ. ευρώ. Είναι καιρός η χώρα να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο για την μείωση του κόστους ενέργειας με την εισαγωγή του target model αλλά και με την σταδιακή άρση των «ειδικών καθεστώτων» που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό επιβαρύνοντας οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το θέμα αυτό, όταν προχωρήσει θα επιτρέψει στον Ομιλο όχι μόνο να καταδείξει την ανθεκτικότητα του παρά τον έντονο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 διεθνώς, αλλά και να υλοποιήσει τα επενδυτικά του προγράμματα επιβεβαιώνοντας την επιχειρηματική του υπεροπλία έναντι των ανταγωνιστών.

Τα μεγέθη

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση σε 1,875 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 2,216 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών μετάλλων από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19.

Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς επηρεάστηκαν από την πτώση στις τιμές μετάλλων και την παγκόσμια επιβράδυνση λόγω της πανδημίας, ιδίως στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα. Oι  οικονομικές επιδόσεις παρέμειναν ισχυρές χάρη στην ανθεκτικότητα και την άμεση αντίδραση των εταιρειών της στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, παρά τον έντονο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Τα σινιάλα της τεχνικής ανάλυσης

Διαγραμματικά, η κίνηση της εβδομάδας γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο (διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών) και ήδη η μετοχή εισήλθε στο καθοδικό χάσμα της 24ης Φεβρουαρίου αλλά κυρίως επιχειρεί την ανοδική διαφυγή από την περιοριστική κατερχόμενη L από τα υψηλά των 4,495€ του Ιουλίου του 2019. Επιβεβαίωση της διαφυγής και συνέχιση της κίνησης θα προσδώσει περαιτέρω ορμή στον τίτλο με  επόμενο στόχο τα 4 ευρώ, πριν τα υψηλά του 2019. Σε περίπτωση διόρθωσης στήριξη παρέχουν τα 3,32 της F και κατόπιν τα 3,06 ευρώ.

Η Cenergy Holdings

Οι εταιρείες του Ομίλου της Cenergy Holdings κατέγραψαν ισχυρή κερδοφορία, με τα μετά φόρων κέρδη να ανέρχονται  σε 8,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με 4,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Παράλληλα, η ανάθεση έργων συνεχίστηκε αδιάκοπα με τον συνολικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών στις 30 Ιουνίου 2020 να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Σωληνουργεία Κορίνθου με τη Subsea7 (US) LLC  για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα που θα χρησιμοποιηθούν στην πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού σε μεγάλο βάθος για το έργο της King’s Quay στον Κόλπο του Μεξικού. Τα δε Ελληνικά Καλώδια ( Hellenic Cables) εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων.

Διαγραμματικά, η CENER βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά έχοντας πραγματοποιήσει μια εξαιρετικής ορμής ανοδική κίνηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, διασπώντας και την διπλή κορυφή των 1,60 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Η κίνηση έχει ως στόχο τα όρια της ανοδικής περιοριστικής Κ10 στα επίπεδα των 1,90 ευρώ. Αντίθετα σε σημαντική στήριξη έχουν μετατραπεί τα 1,60 ευρώ, με επέκταση στα 1,51 ευρώ σε ενδεχόμενη υπερβολή της διόρθωσης.

Η  ElvalHalcor

Η  ElvalHalcor  υπεραπέδωσε έναντι των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές, στο αλουμίνιο και ιδιαίτερα στον τομέα του χαλκού, με αποτέλεσμα η πτώση των πωλήσεων να περιορίζεται στο α΄εξάμηνο στο -5,8%, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται στα στα 7,57 εκατ.€ από τα 19,5 εκατ.€. Μετά τον Μάιο παρατηρήθηκε σταδιακή αποκατάσταση τις ομαλότητας στις διεθνείς αγορές στις οποίες απευθύνεται ο Όμιλος, ενώ παράλληλα ανοδικά έχουν κινηθεί και οι διεθνείς τιμές των μετάλλων. 

Διαγραμματικά, αυτή την εβδομάδα, ο τίτλος με ανάλογη κίνηση των εταιρειών του Ομίλου διέφυγε ανοδικά του σφηνοειδούς ανοδικού σχηματισμού ( rising wedge) με ταυτόχρονη κίνηση πλήρωσης του χάσματος της 24ης Φεβρουαρίου και με στόχο τα 1,85 ευρώ της S10. Υπέρβαση  του επιπέδου θα προσδώσει καινούργια δυναμική προς τα υψηλά του Ιουλίου του 2019 και τα 2,10 ευρώ. Η περιοχή του gap θα παράσχει στήριξη σε ενδεχόμενη αποθέρμανση της κίνησης.

Ολική επαναφορά

Συμπερασματικά, η εξαιρετική κίνηση όλων των εισηγμένων εταιρειών του Ομίλου που ιστορικά κινείται στα τέλη του χρόνου εγγράφοντας υπεραξίες  στις μητρικές εταιρείες, επιδεικνύει ταυτόχρονα την επιχειρηματική αλλά και χρηματιστηριακή αντεπίθεσή του, αναλαμβάνοντας καινούργιες διεθνείς συμβάσεις, με αιχμή το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλα και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Η αναγέννηση της ιστορικής βιομηχανίας θα ταυτιστεί και με την ολική επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη στην μετά την πανδημική κρίση εποχή.