Η επέκταση των ελέγχων εξαγωγών της Κίνας ανησυχεί τη βιομηχανία τεχνολογίας

Η επέκταση των ελέγχων εξαγωγών της Κίνας ανησυχεί τη βιομηχανία τεχνολογίας

Οι πρόσφατες προσθήκες στη λίστα ελεγχόμενων εξαγωγών τεχνολογίας της Κίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και σημαίνουν ότι είναι πιθανό κάποιοι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί να χρειαστεί αν διαχωρίσουν τη λειτουργία τους στην Κίνα.

Η νέα λίστα τεχνολογιών που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών και ανακοινώθηκε στις 28 Αυγούστου ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη σε μια βιομηχανία που ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η εμπορική ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η κίνηση θεωρήθηκε αρχικά ένα μέσο για να έχει λόγο το Πεκίνο στην πώληση της εφαρμογής βίντεο TikTok, όμως σύμβουλοι κινεζικών και ξένων επιχειρήσεων τονίζουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις φτάνουν πολύ παραπέρα.

Εκτός από αλγόριθμους προτιμήσεων και προτάσεων, όπως αυτούς που χρησιμοποιεί το TikTok, η νέα λίστα «μερικώς περιορισμένων εξαγωγών» περιλαμβάνει τεχνολογία για drones και κυβερνοασφάλεια, λογισμικό αναγνώρισης φωνής, και λογισμικό σάρωσης χειρογράφων.

Η αναθεώρηση αυτή ενδέχεται επίσης να επηρεάσει πλήθος πολυεθνικών επιχειρήσεων που διατηρούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης στο εσωτερικό της Κίνας και ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία που αναπτύσσουν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες βρίσκονται η Microsoft, η κατασκευάστρια drones SZ DJI Technology, η εταιρεία επικοινωνιών Zoom, και η Tencent Holdings, που εξάγει βιντεοπαιχνίδια σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.