ΓΔ: 895,43 -10,64 (-1,17 %)

Τζίρος: 77,52 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 895,43 -10,64 (-1,17 %)

Τζίρος: 77,52 εκατ. €   RT

Neuralink - To όνειρο του Elon Musk : Η επανάσταση της ανθρωπότητας απέναντι στο... τέλος

Η επανάσταση της ανθρωπότητας απέναντι στο... τέλος

Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά δύσκολα μπορεί κάποιος να γράψει για τις μεγάλες ιδέες χωρίς να θεωρηθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων αθεράπευτα ουτοπιστής.

Όταν τον Ιανουάριο του 2019 σε ένα αφιέρωμα μας για τους οραματιστές της εποχής μας είχαμε μεταξύ άλλων φιλοξενήσει τη Neuralink, μια startup νευροτεχνολογίας με αρχικό στόχο την αντιμετώπιση των ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Alzheimer's ή η άνοια, ξέραμε ότι ιστορίες σαν αυτή δύσκολα θα κλέψουν τους πρώτους τίτλους των ειδήσεων.

Ελπίζαμε όμως ότι σε λίγα χρόνια θα επανέλθουμε, μιας και η ψηφιοποίηση του DNA είχε υποδείξει ήδη ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα βασίζεται στο δυαδικό τρόπο αρίθμησης όπως και οι υπολογιστές, οπότε η έρευνα της Νeuralink ήταν λογικά κάτι πολύ περισσότερο από ένα «τρελό» πείραμα.

Χθες η Νeuralink ήταν μια από τις κεντρικές ειδήσεις όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης και αρκετά ψηλά στη ροή πολλών ελληνικών μέσων. Το όνομα του Elon Musk είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Νeuralink τράβηξε επιτέλους τα φώτα της δημοσιότητας, μιας και πλέον όλοι γνωρίζουν τον άνθρωπο που είναι πίσω από την Τesla ή την Space X.

Ο Elon Musk μπορεί να είναι συνδεδεμένος με το όνομα της Tesla και της Space X, όμως οι φιλοδοξίες του είναι πολύ μεγαλύτερες από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τον εποικισμό του Άρη. Βλέπετε η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Μusk είναι ο ίδιος ο άνθρωπος!

Πριν  πεντέμισι περίπου χρόνια μαζί με άλλους οκτώ συνεταίρους, δημιούργησε τη Neuralink, μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσω της οποίας οι υπολογιστές θα μπορούν να συνδέονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το 2017 η εταιρεία άντλησε 27 εκατ. δολάρια προκειμένου να επισπεύσει τις έρευνες πάνω στην τεχνολογία «neural lace». Πρόκειται για εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, με στόχο τη βελτίωση της μνήμης, αλλά και την ενίσχυση των ανθρώπων με επιπρόσθετη, τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά τον σκεπτικισμό με τον οποίο έγινε η υποδοχή αυτής της επαναστατικής ιδέας, ο Εlon Musk μαζί με την ομάδα των 8 όχι απλά συνέχισε την έρευνα, αλλά χρηματοδότησε προσωπικά ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος της.

Τον Ιούλιο του 2019 κατά τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης, η Neuralink άντλησε 158 εκατ. δολάρια. Από αυτά, τα 100 εκατ. δολάρια τα επένδυσε ο ίδιος ο Μusk, ενώ μεταξύ των άλλων επενδυτών που συγκέντρωσαν τα 58 εκατ. δολάρια ήταν και ένα ιδιαίτερο venture capital, το DREAMERS VC.

Το συγκεκριμένο venture capital έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει στους κορυφαίους Ιάπωνες επαγγελματίες επενδυτές την συμμετοχή τους σε startups εταιρείες που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής μέσω της εφαρμογής αναδυόμενων τεχνολογιών.

Οι περισσότερες δε, από αυτές έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Όταν είναι απαραίτητο, υποστηρίζει την επέκταση αυτών των εταιρειών συνδέοντας τες με τα παγκόσμια δίκτυα κεφαλαίων και τους στρατηγικούς εταίρους του. (Περισσότερα για το DREAMERS VC και για τις επενδύσεις του μπορείτε να διαβάσετε εδώ). https://www.dreamers.vc/investments

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα της νευροτεχνολογίας

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης, οι 100 σχεδόν εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης που δουλεύουν στην Neuralink, παρουσίασαν το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους.

Έτσι στις 9 Απριλίου, όσοι μπήκαν στο site της Neuralink είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα τρίλεπτο βίντεο όπου ένας πίθηκος εμφανιζόταν να παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιώντας τη σκέψη του... μέσω εμφυτευμάτων.

Κάτω από το βίντεο o Μusk σχολίαζε: «μόλις είδαμε το πρώτο προϊόν της Neuralink που θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιεί ένα smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που το κάνει με τα δάχτυλά του».

Σύμφωνα με τον Μusk oι επόμενες εκδόσεις θα είναι σε θέση να στέλνουν σήματα από τους νευρικούς συνδέσμους του εγκεφάλου στα συμπλέγματα νευρώνων, επιτρέποντας για παράδειγμα, σε παραπληγικούς να ξαναπερπατήσουν. Μάλιστα η συσκευή φορτίζεται ασύρματα, ώστε ο χρήστης να έχει την αίσθηση του φυσιολογικού.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας πάνω από 2.000 ηλεκτρόδια εμφυτευμένα σε τομείς του κινητικού φλοιού που συντονίζουν τις κινήσεις των χεριών.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζεται ο αποκωδικοποιητής, δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα για τη σχέση μεταξύ των μοτίβων της νευρωνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών κινήσεων joystick που παράγουν.

Οι επόμενοι στόχοι της εταιρείας είναι η εμφύτευση ασύρματων τσιπ υπολογιστή για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως το Alzheimer's η άνοια, οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη που ευθύνονται για παράλυση κ.α.

Όπως έγραψαν σε πρόσφατο blog post οι ερευνητές της εταιρείας, «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό κλινικό σύστημα ΒΜΙ (Brain Machine Interface) που είναι ασύρματο και πλήρως εμφυτεύσιμο.... Στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους με παράλυση πίσω την ψηφιακή τους ελευθερία, να επικοινωνούν ευκολότερα μέσω κειμένου, να ακολουθούν την περιέργειά τους στο web, να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους μέσω φωτογραφίας και τέχνης και ναι, να παίζουν βιντεοπαιχνίδια».

Ο τελικός όμως προορισμός της Νeuralink είναι η «ένωση» του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Musk το 2017 όταν ρωτήθηκε για τον πυρήνα της έρευνας της Νeuralink: «Αυτό το προϊόν θα επιτρέψει σε όποιον θέλει, να έχει υπεράνθρωπη γνώση. Πόσο έξυπνοι είστε όταν έχετε ένα Smartphone ή έναν υπολογιστή και πόσο όταν δεν έχετε;  Το τηλέφωνο σας θυμάται τέλεια τα βίντεο και τις φωτογραφίες σας. Είναι μια επέκταση του εαυτού σας. Είστε ήδη ένα σάιμποργκ, απλά δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Ο ρυθμός των δεδομένων είναι πολύ αργός, αλλά με το Neuralink θα γίνετε πολύ πιο γρήγοροι, θα μπορείτε να θυμάστε τα πάντα, να απαντήσετε σε όποια ερώτηση και αν σας κάνουν».

Η μόνη μας αγωνία παραμένει αυτή που ήταν ακριβώς και πριν δυόμισι περίπου χρόνια. Η Neuralink θ’απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ή  σε όποιον θα μπορεί να πληρώσει; Ελπίζουμε ο Μusk και όσοι αποκτήσουν πρόσβαση στο έργο του, να ασπάζονται τα λόγια του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε:Να μην κάνεις μικρά όνειρα γιατί δεν έχουν τη δύναμη να μετακινήσουν τις καρδιές των ανθρώπων».

Ο λόγος που η στήλη αισιοδοξεί λοιπόν, είναι ότι η Neuralink απαρτίζεται από ανθρώπους με μεγάλα όνειρα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.