Η Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη - Ρίκερ

Η Ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη - Ρίκερ

Στο ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για επενδύσεις ενέργειας στην Ελλάδα, με βαρύτητα στις ευκαιρίες που διανοίγονται στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο χώρο των υδρογονανθράκων αλλά και την αγορά αμερικανικού LNG, επικεντρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, «οι δύο αντιπροσωπείες κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος διμερών θεμάτων τα οποία αφορούν όλες τις πτυχές των Ελληνο-Αμερικανικών ενεργειακών σχέσεων: από το ενδιαφέρον των εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρισμού, στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου, στην αγορά αμερικανικού LNG, στην αποθήκευση ηλεκτρισμού και την προώθηση σημαντικών πρότζεκτ υποδομών φυσικού αερίου».

«Oι δύο πλευρές υπογράμμισαν την αυξανόμενη σημασία της ενέργειας για την ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών δεσμών και την εμβάθυνση του στρατηγικού χαρακτήρα των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων», προσθέτει το υπουργείο.

Σημειωτέον ότι το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα περιοδεία σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, όπου και πραγματοποιεί συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, και επιχειρηματίες.

Το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την στρατηγική πόρτα που έχει ανοίξει στη περιοχή η Ουάσινγκτον με το σχήμα «3+1», δηλαδή τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα. Τον τόνο δίνει η επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή του Κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο EastMed Gas Forum, επίσκεψη στην οποία είχε κάνει ειδική μνεία την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός από το βήμα του Economist.

Το EastMed Gas Forum, που έχει μόνιμη έδρα την Αίγυπτο, και στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, έχει ως αντικείμενο την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μπορέσει η περιοχή να ανταγωνιστεί άλλους μεγάλους αναδυόμενους παίκτες παγκοσμίως, όπως οι ΗΠΑ.

«Προχωρούμε με έμφαση τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, επενδύουμε στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες, θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανακοίνωσε δε και μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρίκερ, ο κ. Χατζηδάκης θα διοργανώσει στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ, Φράνσις Φίνον.

Στη σημασία του forum της Πέμπτης πάντως, είχε αναφερθεί και ο κ. Λακκοτρύπης, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των 7 χωρών και μιλώντας για την εξίσου μεγάλη σημασία που έχει η πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία δημιουργήθηκε με άξονα το project του East Med.

Ποιους θα δει ο Ρίκερ

Σύμφωνα πάντως με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, με υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα κυριαρχήσουν θέματα που άπτονται του εμπορίου και των επενδύσεων, της ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της περιφερρειακής σταθερότητας και φυσικά της ενέργειας.

Επίσης ο κ. Ρίκερ θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες, ενώ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και θρησκευτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα Σκόπια ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη, με αντικείμενο διμερή θέματα και η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ταυτόχρονα ο κ. Ρίκερ, εκτός από τις συναντήσεις του με βουλευτές, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα παραστεί επίσης σε μια εκδήλωση με φοιτητές στην American Corner της Μπίτολα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μέσω του Twitter, καλωσόρισε τον «φίλο και συνάδελφό» του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή είναι «άλλη μια ένδειξη της υπόσχεσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλήρες φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου μας».