Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο

Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο

Την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων στις παραχωρήσεις North El Amriya/ North Idku (NEA/NI) στην Αίγυπτο γνωστοποίησε η Energean, στο πλαίσιο της Επενδυτικής και Επιχειρησιακής Ενημέρωσης (Trading Statement and Operational Performance) για το κλείσιμο του 2020 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.  

Το project έχει ως στόχο την ανάπτυξη 49 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, το 87% των οποίων είναι σε φυσικό αέριο, ενώ η έναρξη παραγωγής προσδιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τα κοιτάσματα στην αιχμή παραγωγή τους θα δίνουν περίπου 90 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1.000 βαρέλια πετρελαίου (condensates) ημερησίως.

Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων των παραχωρήσεων ΝΕΑ/ΝΙ θα γίνει μέσω σύνδεσης με την εξέδρα ΙΙΙ στο North Abu Qir, σε μία συνολική επένδυση 235 εκατ. δολαρίων. Τα κοιτάσματα του Abu Qir έδωσαν το 2020 παραγωγή 35,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (boe) ημερησίως, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας είναι σε φυσικό αέριο.

H παραγωγή της Energean το 2020

Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή του ομίλου της Energean διαμορφώθηκε την χρονιά που έφυγε στις 48,3 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, με την παραγωγή του Πρίνου να είναι της τάξης των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως κατά μέσο όρο.

Τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα του ομίλου Energean είναι πλέον 956 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (77% σε φυσικό αέριο). Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 326 εκατ. δολάρια και οι επενδύσεις στα 558 εκατ. δολάρια, έναντι 995 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. 

(Δείτε την αναλυτική Επενδυτική και Επιχειρησιακή Ενημέρωση της Energean και εδώ την ανακοίνωση για την ανάπτυξη των ΝΕΑ/ΝΙ στα αγγλικά εδώ.)