Η ελληνική startup που έχει συμβάλλει σε deal 180 δισ. δολαρίων

Η ελληνική startup που έχει συμβάλλει σε deal 180 δισ. δολαρίων

Με στόχο την παρουσία της σε όλα τα ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα παγκοσμίως και τη διεύρυνση των εργασιών με υπερτριπλασιασμό των εργαζομένων της παγκοσμίως η Dialectica προχώρησε στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην αγορά των ΗΠΑ.

Η Dialectica αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές start-up, που έχει ήδη συμμετοχή στην ολοκλήρωση συμφωνιών που το ύψος τους ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 180 δις δολ., απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους στα γραφεία της σε Ελλάδα, Καναδά, Αγγλία και Αμερική.

Ειδικότερα, η Dialectica συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη των αγορών (experts) που τους ενδιαφέρουν με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες και να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Η συμβολή της δε στην ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών ύψους πάνω από 180 δισ. ευρώ, την έχει καθιερώσει ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των Information Services (primary research) παγκοσμίως.

H πρόσφατα ανακοινωθείσα επέκταση της Dialectica στη Νέα Υόρκη έγινε καθώς η Αμερική αντιπροσωπεύει το 55% της αγοράς των υπηρεσιών παροχής πρωτογενούς έρευνας, με τη Νέα Υόρκη να θεωρείται το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.

Η επέκταση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με στόχο στην πενταετία να απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ το γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα θα συνεχίσει να αποτελεί hub για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προσλαμβάνοντας συνεχώς ταλαντούχους νέους και επαγγελματίες.

Αν και κλείνει deal δισ. δολαρίων η ίδια δεν έχει χρηματοδοτηθεί παρότι υπήρξαν πολλές προτάσεις, αλλά όπως λέει ο επικεφαλής της Γιώργος Τσαρούχας, δεν το χρειάζεται, ενώ τονίζει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι δεν εξετάζουν ούτε το ενδεχόμενο εισαγωγή της σε κάποια κεφαλαιαγορά ούτε αναζητούν επενδύτες.

Η Dialectica, η οποία βραβεύθηκε στα Best Workplaces 2020 και την ίδια χρονιά προσέλαβε πάνω από 150 άτομα ( 80% αύξηση προσωπικού) ενώ αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 50 ανοιχτές θέσεις εργασίας, αποτελεί δημιούργημα του Γιώργου Τσαρούχα και του Φρέντ Κρόκετ λειτουργεί αδιάλειπτα, ακόμα και σε καιρό πανδημίας έχοντας ήδη βοηθήσει με τις υπηρεσίες της εταιρείας σε περισσότερες από 3.500 αξιολογήσεις επενδυτικών ευκαιριών.

Όπως επισημαίνει στο Liberal.gr ο επικεφαλής της Dialectica, Γιώργος Τσαρούχας «είναι μια εταιρεία που το 100% του πελατολογίου προέρχεται από το εξωτερικό και αφορά κυρίως θεσμικούς επενδυτές, πολυεθνικές, private equity funds και συμβουλευτικές εταιρείες.

Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί το αντικείμενο της Dialectica είναι να παρέχει στους πελάτες της τη βοήθεια που χρειάζονται στον τομέα της έρευνας αγοράς, αναλύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί μία εταιρεία που θέλουν να εξαγοράσουν σε όλο το φάσμα που περιλαμβάνει πελάτες, ανταγωνισμό, κανάλια διανομής. Αυτή η διαδικασία σύνδεσης των πελατών μας με τους ειδικούς εκείνους που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς, ειδικοί οι οποίοι προέρχονται από μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία διαρκώς ενημερώνεται και μεγαλώνει και μέσα από την οποία επιχειρούμε να αναδείξουμε τη γνώση και την πληροφορία που απαιτούνται»

Ο ίδιος αναφέρει ότι «η εταιρεία έχει χιλιάδες advisors σε όλο τον κόσμο στη βάση της γνωρίζοντας ο καθένας σε τι ειδικεύεται. Έτσι όταν ένας επενδυτής εξετάζει την εξαγορά μιας εταιρείας, εμείς ερευνούμε την αγορά ενδελεχώς ώστε να καλύψουμε κάθε πληροφορία που χρειάζεται, από τους προμηθευτές της, τους πελάτες, τους ανταγωνιστές κ.ο.κ».

«Ταυτόχρονα, εντοπίζουμε τους advisors που έχουν πραγματική γνώση των θεμάτων που θέλει να αναλύσει ο επενδυτής - πελάτης μας, τους οποίους ελέγχουμε με ειδικές διαδικασίες και δικλίδες ασφαλείας που διαθέτουμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά ο πελάτης μας. Δηλαδή, φέρνουμε σε επαφή τον πελάτη μας με τους κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσει μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται ‘‘knowledge brokering’’ και αφορά σχεδόν το σύνολο των κλάδων επιχειρηματικότητας. Η διαφορά, λοιπόν της Dialectica, με μία συμβουλευτική είναι ότι παρέχει πρόσβαση στους ειδικούς προκειμένου ο πελάτης να αξιολογήσει εάν πρέπει να κάνει αυτή την εξαγορά», καταλήγει ο Γιώργος Τσαρούχας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχοντας βοηθήσει με τις υπηρεσίες της να κλείσουν εκατοντάδες συμφωνίες εξαγοράς μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Η εταιρεία διαθέτει βάση δεδομένων με περισσότερα από 100.000 άτομα, που περιλαμβάνει από απλούς εργαζομένους σε βιομηχανικές μονάδες μέχρι CEOs επιχειρήσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον Γ. Τσαρούχα, η Ευρώπη αποτελεί σημαντική αγορά, η οποία έχει δείξει σημαντικά σημάδια αφύπνισης με αρκετές συμφωνίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς σημαντικά κέντρα επιχειρηματικότητας είναι αγορές όπως η Γερμανία και η Αγγλία. Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει ότι έχει κατά καιρούς βοηθήσει πελάτες για τομείς όπως η υγεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η ναυτιλία, ενώ θεωρεί ότι ο ανερχόμενος πρωταθλητής στην Ελλάδα μπορεί να είναι η φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, όσον αφορά στην πρόσφατη βράβευση της, αν και η οικονομική δραστηριότητα και το πελατολόγιο της εταιρείας αφορούν σχεδόν αποκλειστικά το εξωτερικό, η εταιρεία επέλεξε να στήσει γραφείο στην καρδιά της Αθήνας, προκειμένου να προσελκύσει νέους πτυχιούχους με προσόντα.

«Πολλοί από τους εργαζόμενους μας αμφιταλαντεύονταν αν μετά τις σπουδές τους, θα συνέχιζαν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό. Είμαι ευτυχής που μπορούμε και βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο brain drain, που τόσο ταλαιπωρεί τη χώρα μας» σημειώνει ο Γ. Τσαρούχας.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην Dialectica, αυτές ήταν παροδικές, προκαλώντας μείωση της ζήτησης των υπηρεσιών κατά τους πρώτους μόνο μήνες της πανδημίας, καθώς μετά το σοκ των πρώτων μηνών η επενδυτική δραστηριότητα επανεκκινήθηκε. Επιπρόσθετα, η υπόσχεση του εμβολίου καθώς και τα μέτρα στήριξης που εισήγαγαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την τόνωση της αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία θετικού κλίματος.

Όλο αυτό το διάστημα βασική προτεραιότητα της εταιρείας ήταν και συνεχίζει να είναι η διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων μας καθώς και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή πήραμε τη συνειδητή απόφαση να απορροφήσουμε τις όποιες ζημιές ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μειώσεις μισθών, αναστολές συμβάσεων ή απολύσεις.