Η έλλειψη μικροεπεξεργαστών έφερε πτώση στις πωλήσεις smartphones

Η έλλειψη μικροεπεξεργαστών έφερε πτώση στις πωλήσεις smartphones

Οι επιπτώσεις από την έλλειψη μικροεπεξεργαστών (τσιπς), η οποία άρχισε να κάνει εντονότερη την εμφάνιση της τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον μεγάλο πληθωρισμό στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόμβου καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ως συνέπεια να παρατηρηθεί υστέρηση στις πωλήσεις smartphones (έξυπνων κινητών τηλεφώνων) στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το τρίτο, κατά σειρά, πτωτικό τρίμηνο, που καταγράφει η παγκόσμια αγορά smartphones.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), οι πωλήσεις smartphones στο επισκοπούμενο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 8,9% έναντι του α΄ τριμήνου του 2021. σε ετήσια βάση σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από 

Οι παραδόσεις μειώθηκαν στα 314,1 εκατομμύρια μονάδες το τρίμηνο, περίπου 3,5% χαμηλότερα από την πρόβλεψη της IDC τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IDC “…αν και αναμενόταν κάποια πτώση το α’  τρίμηνο, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αγορά των βασικών εξαρτημάτων, η αγορά φαίνεται πως πήρε μια στροφή προς το χειρότερο”, σχολιάζει η IDC.

Όπως εξηγεί η IDC,  το καταναλωτικό κλίμα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Κίνα - τη μεγαλύτερη αγορά για τη βιομηχανία των smartphones - είναι γενικά αρνητικό.

Οι δε έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια περιορίζουν περαιτέρω τις δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες θα πρέπει να προστεθεί και το αυξανόμενο κόστος προμήθειας και μεταφοράς εξαρτημάτων από τα πρόσφατα lockdowns στη Σαγκάη.

Επιπρόσθετα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο επηρεάζει δυσμενώς την ευρωπαϊκή αγορά smartphones, αλλά ρίχνει βαριά σκιά στον κλάδο παγκοσμίως. Δεδομένων όλων αυτών των αβεβαιοτήτων, οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones, παγκοσμίως, υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης για το 2022.

Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη και Κίνα μείωσαν σημαντικά τον όγκο

  

Από γεωγραφικής πλευράς, η αγοράς smartphones της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) ήταν αυτή που υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις smartphones στην περιοχή υποχώρησαν κοντά στο 20% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τις προοπτικές για πολλές από αυτές τις αγορές να παραμένουν αβέβαιες, σύμφωνα τους αναλυτές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ΚΑΕ αντιπροσωπεύει μόνο το 6%-7% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones από άποψη όγκου και περίπου το 5% των εσόδων της αγοράς, το πλήγμα για τη βιομηχανία δεν ήταν μεγάλο. Η μεγαλύτερη μείωση του παγκόσμιου όγκου προήλθε από την Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας/Ειρηνικού, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών smartphones παγκοσμίως και μειώθηκε κατά 12,3% το 1ο τρίμηνο του 2022.

“Είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, είτε πρόκειται ΓΙΑ γεωπολιτικές, είτε πανδημικές είτε για μακροοικονομικές. Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες λειτουργούν δυσμενώς για την αγορά των smartphones, όπως και για άλλα τμήματα της αγοράς τεχνολογίας”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones δεν άλλαξε κατά το 1ο τρίμηνο του 2022. Από τους μεγάλους κατασκευαστές η Apple βελτίωσε λίγο τη θέση της σε ότι αφορά το μερίδιο που κατέχει στην παγκόσμια αγορά, δεδομένου ότι το αύξησε κατά 2%. Η Samsung ηγήθηκε της κούρσας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και μερίδιο 23,4%, το μεγαλύτερο μερίδιο από το α’ τρίμηνο του 2018. Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο 18%, ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές  Xiaomi, OPPO και vivo ακολουθούν  στις επόμενες τρεις θέσεις με μερίδιο 12,7%, 8,7% και 8,1% αντίστοιχα.