Η Ελλάδα στην κορυφή των προτεραιοτήτων Λαγκάρντ και Βερολίνου

Η Ελλάδα στην κορυφή των προτεραιοτήτων Λαγκάρντ και Βερολίνου

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών είναι από τα πρώτα που βρήκε η Κριστίν Λαγκάρντ στο… συρτάρι του νέου της γραφείου στην Γκροσμαρκτχάλε της Φρανκφούρτης, στο οποίο μετακόμισε επίσημα την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του liberal.gr, ο «φάκελος» της ελληνικής οικονομίας και του σχεδίου μείωσης των ελληνικών «κόκκινων» δανείων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και του Βερολίνου και ειδικότερα από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

Το βράδυ της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου η Λαγκάρντ βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα όπου πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλίας ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο της Bundestag και πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Γαλλίδα συνεχίζει από εκεί που… σταμάτησε ο Ιταλός προκάτοχός της, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν σε επενδύσεις οι πλεονασματικές χώρες, ερεθίζοντας τα νεύρα των Γερμανών, όμως ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι τράπεζες. Όχι μόνο οι ελληνικές αλλά και οι γερμανικές.

Η ανάγκη δημοσιονομικής… γενναιοδωρίας των πλεονασματικών χωρών συνεχίζει να αποτελεί το βασικό μήνυμα της ΕΚΤ και μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι, όμως αν δεν επιτευχθεί η μείωση των ελληνικών «κόκκινων» δανείων τότε θα παγώσει για πάντα το μεγάλο project που θέλει να ολοκληρώσει η Λαγκάρντ, αυτό της τραπεζικής ένωσης.

Βασικός στόχος της πρώτης γυναίκας προέδρου της ΕΚΤ είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Για να φτάσουμε όμως εκεί και να ξεπεραστούν οι ισχυρές αντιδράσεις του γερμανικού λόμπι, θα πρέπει να επιλυθεί ή τουλάχιστον να μην θεωρείται «συστημικό» το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Άλλωστε, ο βασικός λόγος που οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση πάγωσαν ήταν η άρνηση της Γερμανίας να συμμετάσχει στην εγγύηση των καταθέσεων όταν στην Ευρώπη – και ειδικά στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της περιφέρειας – συνεχίζουν να υπάρχουν τράπεζες με υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και άρα θεωρητικά υπαρκτό κίνδυνο ενεργοποίησης του bail-in.

Για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν NPEs άνω των 20 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 πετυχαίνοντας μείωση του ποσοστού κοντά στο 20%. Και πάλι όμως το ποσοστό θα είναι υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Λαγκάρντ φαίνεται πως δέχεται να δώσει το μηδενικό RWA στις ελληνικές τράπεζες που σημαίνει ότι τα ανώτερης εξασφάλισης ομόλογα που θα διακρατήσουν στους ισολογισμούς τους θα προσμετρώνται ως κεφάλαια. Με άλλα λόγια, η λειτουργία του Ηρακλή θα γίνει με… άτυπο waiver για την Ελλάδα για να περιοριστεί ο κίνδυνος να απαιτηθούν νέα κεφάλαια.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε ο Ηρακλής μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις με τις απαραίτητες βέβαια προσαρμογές. Έτσι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει το… μεγάλο ξεσκαρτάρισμα των χιλιάδων ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο μιας κολοσσιαίας αναδιάρθρωσης. Διότι τραπεζική ένωση με προβληματικές τράπεζες είναι δύσκολο να υλοποιηθεί σε μία συγκυρία που οι γερμανικές τράπεζες έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος και πολλοί ευρωπαϊκοί όμιλοι βρίσκονται μπλεγμένοι σε σκάνδαλα μαύρου χρήματος.

Η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, έναν τραπεζίτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Ευρωζώνη και μία εμβληματική φυσιογνωμία που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Η Λαγκάρντ αναμένεται να έρθει από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, κάτι που φάνηκε από την κόντρα που ήδη «άνοιξε» με το γερμανικό λόμπι με αφορμή τα πράσινα ομόλογα εναντίον των οποίων τάχθηκε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και παραλίγο πρόεδρος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

Μία πρώτη γεύση θα πάρει στις 13 Νοεμβρίου όταν θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου θα ζυγίσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στην πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική. Εκεί, η Λαγκάρντ θα κληθεί να δώσει το δικό της στίγμα αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ τα επόμενα
χρόνια. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η Γαλλίδα θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο Ντράγκι και πως σταδιακά θα προσπαθήσει να περάσει τη δική της φιλοσοφία, θέτοντας βασικό στόχο τη
σταθερότητα της Ευρωζώνης.