Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα το μήνυμα του Ντράγκι

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα το μήνυμα του Ντράγκι

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με «γεράκια», πολιτικά και μη, άστοχες πολιτικές επιδιώξεις, παρ' ολίγον… εκδιώξεις (της Ελλάδας από το ευρώ) αλλά πάνω απ' όλα με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα ασχοληθεί ο Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Ιταλού πριν αφήσει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ντράγκι θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών σήμερα το απόγευμα, πριν το γεύμα που θα παραθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας εκ μέρους της ΤτΕ, ενώ αύριο Τετάρτη ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα και κυρίως με τον πρωθυπουργό ο Ντράγκι αναμένεται να επικεντρωθεί στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο εξής έτσι ώστε η Ελλάδα να επιτύχει την ολική επαναφορά μέσω της συμμετοχής της στην ποσοτική χαλάρωση η οποία θα σηματοδοτήσει την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Θα κάνει βέβαια και τις απαιτούμενες συστάσεις για τις πολιτικές που θα θωρακίσουν την ελληνική οικονομία έναντι μελλοντικών αναταράξεων. Θα τονίσει όπως πάντα τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί και θα σταθεί στη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παρ' όλα αυτά, ο Ντράγκι ήδη στέλνει μήνυμα «χαλάρωσης», τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, για να φτάσουμε όμως στο σημείο της χαλάρωσης των στόχων ο Ιταλός ζητάει αξιοπιστία. Η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας θα έρθει αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και αφήσει για πάντα πίσω της τις παλινωδίες των προηγούμενων ετών.

Επί ελληνικού εδάφους, μάλιστα, ο Ντράγκι δεν αποκλείεται να ρίξει τα τελευταία του «καρφιά» για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, με αποδέκτες τις πλεονασματικές χώρες και κυρίως τη Γερμανία αλλά και όσους πίστεψαν σε μαγικές λύσεις, όπως συνέβη στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

να μην επαναληφθούν οι παλινωδίες των προηγούμενων ετών, πόσω μάλλον το μεγάλο πισωγύρισμα του 2015. Η διαφορά με όλες τις προηγούμενες φορές είναι ότι βλέπει φως στο βάθος του τούνελ και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μάριο Ντράγκι ποτέ δεν συμφώνησαν σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Από τους πρώτους μήνες που ο Ντράγκι βρισκόταν στη Φρανκφούρτη και κυρίως μετά το «whatever it takes» που αιφνιδίασε τους πάντες το καλοκαίρι του 2012, ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άρχισε να στέλνει μηνύματα στην ΕΚΤ. Ο Σόιμπλε θεωρούσε ότι το μείγμα χαμηλών επιτοκίων, αγορών κρατικών ομολόγων και παροχής ατελείωτης ρευστότητας για τις τράπεζες (κυρίως του Νότου) είναι λανθασμένη πολιτική.

Βέβαια, ο πληθωρισμός ποτέ δεν έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ με αποτέλεσμα ο Ντράγκι να έχει δικαιολογία ακόμη και σήμερα να συνεχίσει στο δικό του μοτίβο, όμως για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ τίποτα δεν δικαιολογούσε τα τόσο ακραία μέτρα καθώς υποστήριζε ότι οδηγούν σε «φούσκες».

Τελικά, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν κατάφερε να πάρει τα πάνω της και ήρθε ο εμπορικός πόλεμος να χτυπήσει τη Γερμανία και το διεθνές εμπόριο δημιουργώντας συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, ενώ το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενισχύοντας τα επιχειρήματα του Ντράγκι για επεκτατικές πολιτικές.

Για το ελληνικό ζήτημα, ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα τονίσει πως οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αλλά και την αποφασιστικότητα που έδειξε η ΕΚΤ πηγαίνοντας κόντρα στο Βερολίνο όταν τέθηκε θέμα Grexit. Όπως ανέφερε σε προχθεσινή του συνέντευξή στους FT, κατά τη διάρκεια ενός πολύ κρίσιμου Eurgroup, ένας υπουργός Οικονομικών (Σόιμπλε) του επιτέθηκε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε από καιρό να έχει κλείσει τις κάνουλες για τις ελληνικές τράπεζες. «Κοιτάξτε, αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ, τότε να το κάνετε εσείς, μη βάζετε την ΕΚΤ να το κάνει», απάντησε ο Ντράγκι.

Αυτή ήταν πάντοτε η προσέγγισή του, ακόμη και στην κρίση του 2015 και με αυτή την αντίληψη αφήνει στο τέλος Οκτωβρίου την ΕΚΤ: υπάρχουν κανόνες που όλοι πρέπει να τηρούν αλλά υπάρχουν και περιθώρια ευελιξίας όταν μία χώρα-μέλος αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά δείχνει αξιοπιστία…