Η Ελλάδα δεν είναι πια «ειδική περίπτωση» στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα δεν είναι πια «ειδική περίπτωση» στην Ευρωζώνη

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Αν δεν είναι επίθεση φιλίας, είναι σίγουρα απόδειξη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Οι επενδυτές, οι αγορές, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ακόμη και οι «σκληροί» του ΔΝΤ, αποδεικνύουν καθημερινά ότι εμπιστεύονται τη (νέα) κυβέρνηση της Ελλάδας και δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει με μία μόνον προϋπόθεση: Να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και να εφαρμόσει -επιτέλους- όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θεωρούνται πλέον «αυτονόητη καθημερινότητα».

Το Κολέγιο των Επιτρόπων χθες κατάργησε την ειδική Διεύθυνση που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τους τριμηνιαίους ελέγχους της Ελληνικής Οικονομίας. Ο Declan Costello ορίσθηκε Γενικός Διευθυντής του τμήματος οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων (DG ECFIN) και η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος εντάσσεται σ΄αυτή τη Γενική Διεύθυνση όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ταυτόχρονα, από το Λουξεμβούργο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε την «απόσυρση» του Νικολά Τζιαμαρόλι, ο οποίος από υπεύθυνος για την εποπτεία της Ελλάδας, αναβαθμίζεται σε γενικό γραμματέα του ESM.

Στην Φρανκφούρτη σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει τους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα τον Σεπτέμβρη θα άρει ολοκληρωτικά τους ελέγχους στη ροή κεφαλαίων με την σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» και ήδη δημιουργούνται προσδοκίες για ένα κύμα εισροής κεφαλαίων της τάξης των 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας καταρρέουν σε πρωτοφανή επίπεδα. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκδηλώθηκε ένα κύμα επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Τον Ιούνιο η εισροή νέων καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν μεγαλύτερη του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους απόθεμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να φθάσει τα 112,5 δισ. ευρώ.

Ο ΕSM ανάβει το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με την αντικατάσταση τους με νέα χαμηλότοκα ομόλογα που γίνονται πλέον αποδεκτά στις διεθνείς αγορές. To είχε σχεδιάσει ο Τσακαλώτος, ήρθε όμως η ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία του πανικόβλητου Τσίπρα για να αναστείλει κάθε συζήτηση επί του θέματος, μέχρι σήμερα.

Η Alpha Bank σχεδιάζει να εκδώσει κι αυτή (όπως η Εθνική και η Πειραιώς) ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. Ευρώ φιλοδοξώντας να πληρώσει επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο από τις άλλες τράπεζες. Τον ίδιο δρόμο προσφυγής στα κεφάλαια των διεθνών αγορών αντί για δανεικά από το τραπεζικό μας σύστημα, επιλέγουν πλέον όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρείται αξιόπιστη. Είναι στο χέρι όλων των υπουργών να τιμήσουν αυτή την εμπιστοσύνη και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του κύρους της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ο ασθενής ειδικής μέριμνας» της Ευρώπης. Είναι ένα φιλόδοξο στοίχημα ανατροπής του μίζερου παρελθόντος.

Η Ελλάδα χρειάζεται 4 δισ. ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο, σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Χωρίς αυτή την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης, το όραμα για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και νέες σταθερές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Μοναδική προϋπόθεση επιτυχίας, είναι αξιοπιστία και η προθυμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι Έλληνες δεν ψήφισαν μόνο αλλαγή του οικονομικού μείγματος αλλά και αλλαγή στην δομή και λειτουργία του Κράτους. Αυτό είναι το εθνικό μας στοίχημα.