Η ΕΚΤ θα περιορίσει κατά το ήμισυ το QE, αλλά θα το παρατείνει για εννιά μήνες

Η ΕΚΤ θα περιορίσει κατά το ήμισυ το QE, αλλά θα το παρατείνει για εννιά μήνες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει στο ήμισυ την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει σε μηνιαία βάση -στα 30 δισ. ευρώ έναντι 60 δισ. σήμερα- ενώ παράλληλα θα παρατείνει την ισχύ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλαγές θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Έτσι, το πρόγραμμα QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή «απεξάρτηση» των οικονομιών της ευρωζώνης και των αγορών. 

Αυτό το σενάριο έχει προκρίνει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet, με το επιχείρημα ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης εξακολουθούν να χρειάζονται «χείρα βοηθείας» προκειμένου ο πληθωρισμός να πλησιάσει τον στόχο του 2%. Μόλις χθες, άλλωστε, ο Praet είχε εκφράσει την προτίμησή του στο συγκεκριμένο σενάριο -δηλαδή, τη μείωση της μηνιαίας αξίας των ομολόγων με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το περιθώριο νέων αναπροσαρμογών, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Όπως ήδη έχει τονίσει η ΕΚΤ, «εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν ή στην περίπτωση που οι χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν μη συμβατές με την αναγκαία προσαρμογή σε επίπεδο πληθωρισμού, το ΔΣ είναι έτοιμο να αυξήσει και πάλι το πρόγραμμα, όσον αφορά στην αξία των ομολόγων ή/και τη διάρκειά του».