ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να αυξήσουν την ανάληψη κινδύνων

ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να αυξήσουν την ανάληψη κινδύνων

Τα σημάδια ανάληψης υπερβολικού ρίσκου από τους επενδυτές αλλά και η καθοδική εξέλιξη των τραπεζικών κερδών αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Η ΕΚΤ, στην προσπάθειά της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους του 2011, υιοθέτησε μία σειρά από μέτρα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2018, ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να πάρει πίσω τα κίνητρα αυτά, απόφαση που όμως άλλαξε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2019, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει εκ νέου μέτρα χαλάρωσης, καθώς οι τιμές και τα επιτόκια βυθίζονταν ακόμα περισσότερο.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση της.

Η ΕΚΤ, ήδη από τον Μάϊο είχε προειδοποιήσει για τους καθοδικούς κινδύνους αναφορικά με την ανάπτυξη, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο εμπόριο και της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στηρίζει την ευρύτερη οικονομία, σημειώνουμε επίσης την αύξηση στην ανάληψη κινδύνου κάτι που καθιστά αναγκαία τη συνεχή και στενή εποπτεία», αναφέρει ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκιντός.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μη χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, όπως επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία συνεχίζουν να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους και έχουν αυξήσει την έκθεση τους σε πιο επικίνδυνες περιοχές των εταιρικών και κρατικών τομέων.

Αυτό σημαίνει πως σε μία ενδεχόμενη ξαφνική αναπροσαρμογή των χρηματοοικονομικών στοιχείων, οι αυξημένοι πιστωτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι ρευστότητας σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση, ενδεχομένως να οδηγήσουν χρηματοοικονομικά ιδρύματα να αντιδράσουν με έναν τρόπο που θα προκαλεί την εξάπλωση των διαταραχών στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα, αναφέρει η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η αναποτελεσματικότητα είχε επιπτώσεις συνολικά στην κερδοφορία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

«Τη στιγμή που οι αμερικανικές τράπεζες χτυπήθηκαν από την αναποτελεσματικότητα αμέσως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, στον αντίποδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο μέχρι και το 2015», όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα κυμανθεί στο 1,1% για το 2019 και στο 1,2% για το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο.

AP Photo/Michael Probst