Η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi.

Το "πράσινο φως" δόθηκε στο τέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ανοίγει το δρόμο για την τιτλοποίηση των "κόκκινων" δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ για να ακολουθήσει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να είναι στα 5 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει η ιταλική Sole24ore.

Συγκεκριμένα, τα ύψους 27 δισ. ευρώ "κόκκινα" δάνεια θα πωληθούν στο 33% της αξίας τους. 

Εν τω μεταξύ, το εναλλακτικό σχέδιο για την ιταλική τράπεζα που παρουσίασε ο πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Corrado Passera και περιλάμβανε την UBS, απορρίφθηκε από την MPS.

Παράλληλα, η Monte dei Paschi βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με κοινοπραξία οκτώ τράπεζες, οι οποίες θα εγγυηθούν ποσό 5 δισ. ευρώ σε μετρητά ώστε να ενισχυθεί ο ισολογισμός της, σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα που επικαλείται το Reuters.

Πέρα από τους παγκόσμιους συντονιστές JP Morgan και Mediobanca, η κοινοπραξία αναμένεται να περιλαμβάνει και τις Goldman Sachs, Santander, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch.

Η πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι τράπεζες έχουν δώσει προκαταρκτική έγκριση στη μεταβίβαση των χρημάτων, αλλά η καθεμία θα πρέπει να λάβει επίσημη απόφαση σύμφωνα τις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Κομισιόν: Σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi

Σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ είναι το σχέδιο διάσωσης της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Monte dei Paschi, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν που μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση της τράπεζας στην οποία αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου”.

“Είναι απόλυτα συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οποιεσδήποτε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες πρέπει σε πρώτο στάδιο να αντλούνται από την αγορά και/ή από άλλες ιδιωτικές πηγές”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

- Τα "κόκκινα δάνεια" στο επίκεντρο των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών

- Reuters: Η Monte Paschi θα απορρίψει την πρόταση της UBS