Η ΕΚΤ διορίζει προσωρινούς διαχειριστές για την ιταλική τράπεζα Banca Carige

Η ΕΚΤ διορίζει προσωρινούς διαχειριστές για την ιταλική τράπεζα Banca Carige

Τα προβλήματα για την ιταλική τράπεζα Banca Carige συνεχίζονται, καθώς λίγες ημέρες μετά την ακύρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, διορίστηκαν τρεις προσωρινοί διαχειριστές καθώς και μία εποπτική επιτροπή, σε αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής τράπεζας, το οποίο έχει ήδη παραιτηθεί.

«Η παραίτηση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου κατέστησε αναγκαία την εγκατάσταση προσωρινής διοίκησης για να κατευθύνει την τράπεζα προκειμένου να σταθεροποιήσει τη διακυβέρνησή της και να επιδιώξει αποτελεσματικές λύσεις για την εξασφάλιση βιώσιμης σταθερότητας και συμμόρφωσης», αναφέρει η ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ διόρισε τους Φάμπιο Ινοσέντσι, Πιέτρο Μοντιάνο και Ραφαέλε Λένερ ως προσωρινούς διαχειριστές της τράπεζας. Οι προσωρινοί διοικητικοί υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη της σταθερότητας μιας τράπεζας παρακολουθώντας με προσοχή την κατάστασή της, ενημερώνοντας συνεχώς την ΕΚΤ και, εάν είναι απαραίτητο, μεριμνώντας ώστε η τράπεζα να αποκαταστήσει τη συμβατότητα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις με βιώσιμο τρόπο», αναφέρεται επίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Carige δεν κατάφερε τον περασμένο μήνα να πετύχει τη στήριξη των μετόχων της σε μία έκδοση 400 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της, ενώ η ΕΚΤ της είχε ζητήσει να ολοκληρώσει το σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίου και να επιδιώξει συγχώνευση με έναν ισχυρότερο εταίρο.

Μεγαλύτερος επενδυτής της Carige είναι η ιταλική οικογένεια Μαλακάλτσα που κατέχει ποσοστό 27,6% μετά την επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ που έκανε για ένα μερίδιο που αξίζει 20 εκατ. ευρώ με τις σημερινές αγοραίες τιμές.

Φωτογραφία: ΑΡ