Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αποφασίσει για tapering και μπορεί να το αφήσει ακόμα και για το Φεβρουάριο 2022

Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αποφασίσει για tapering και μπορεί να το αφήσει ακόμα και για το Φεβρουάριο 2022

Στις 16 Δεκεμβρίου υπάρχει νέα σύναξη της ΕΚΤ και είναι η τελευταία της χρονιάς. Εκεί εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους όσοι αδημονούν και περιμένουν από την ΕΚΤ ανακοινώσεις για περιορισμό της ρευστότητας, κατάργηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς αγορών και ίσως ακόμα κι ένα πρόγραμμα ανόδου των επιτοκίων.

Η νέα σύνοδος όπως και το διήμερο που μόλις έληξε θα λάβει χώρα και πάλι στη Γερμανία και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περάσει και πάλι χωρίς αντίκρυσμα. Χωρίς την απόφαση που θα ήθελαν όσοι επιζητούν tapering φοβούμενοι τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει νέα απομάκρυνση μίας ανόδου των επιτοκίων η οποία έτσι κι αλλιώς, ήταν προγραμματισμένη από το 2023 και μετά.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από διαφορετικά διεθνή μέσα, εμφανίζουν τους διοικητές των Κεντρικών τραπεζών, περισσότερο διστακτικούς από πριν. Δεν τους έχει επηρεάσει ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ, αλλά αντίθετα τους έχει προβληματίσει η μετάλλαξη Όμικρον.

Η πιθανότητα να πάρουν βιαστικά μέτρα που θα έβλαπταν την ανάπτυξη σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη έχανε ρυθμό ήδη πριν από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, τους έχει κάνει πολύ προσεκτικούς. Θέλουν περισσότερο χρόνο κι αυτό καταγράφεται σε ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου.

Έτσι ενώ η ΕΚΤ εμφανιζόταν έτοιμη να ανακοινώσει το τέλος του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων το Μάρτιο (σύμφωνα με το Reuters υπήρχε συμφωνία γι αυτό), ξαφνικά άλλοι διοικητές έκαναν πίσω και ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μία απόφαση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν Κεντρικοί Τραπεζίτες που θα ήθελαν δύο μήνες ακόμα ως περιθώριο χρόνου, για να ληφθεί η απόφαση για το tapering και την αντικατάστασή του το Φεβρουάριο, δηλαδή ένα μήνα μόνον πριν λήξει το πρόγραμμα PEPP.

Ήδη ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Ντε Γκίντος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί επέκτασή του έκτακτου προγράμματος PEPP, ενώ αντίθετα απέκλεισε αύξηση επιτοκίων μέχρι την ολοκλήρωση και των αγορών ομολόγων από κεφάλαια που θα ανακτώνται από τα ομόλογα που θα λήγουν…

Αν η 16η Δεκεμβρίου παρέλθει χωρίς ανακοίνωση, οι αγορές θα πρέπει να είναι έτοιμες για πολύ αργή απόσυρση της ΕΚΤ από τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη, παρά για την άνοδο του πληθωρισμού.

Η UBS συμφωνεί με την ΕΚΤ

Η UBS από καιρό τώρα έχει εκφράσει αρκετές φορές την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο. Μάλιστα ο διεθνής οίκος υποστηρίζει, ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα ξεκινήσει από το Δεκέμβριο.

Ο οίκος εκτιμά, ότι το Δεκέμβριο ο πληθωριστικός ρυθμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο 4,7% από 4,9% το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο περιμένει ότι ο ρυθμός θα πέσει ακόμα περισσότερο στο 3,7%.

Σύμφωνα με τη UBS, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πιάσει το στόχο της ΕΚΤ 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Βεβαίως η UBS έχει αρκετές επιφυλάξεις για αυτό, γνωρίζοντας ότι ήδη από τον Μάρτιο ή Απρίλιο, μπορεί να αρχίσουν να καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις από αυξήσεις σε μισθούς στην Ευρώπη.

Ο διεθνής οίκος έχει κάνει εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί συνολικά για το έτος 2021 στο 2,5%, στο 2,8% για το 2022 και στο 1,5% για το 2023.

Ποια είναι τα επιχειρήματα της UBS

Ο οίκος αναμένει πτώση του πληθωρισμού στις αρχές του 2022, για τους εξής λόγους:

  • Η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία επηρέασε τις τιμές τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ το 2022 η επίπτωσή της από τη σύγκριση των τιμών θα είναι αρνητική 0,3% στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
  • Το φαινόμενο στη βάση σύγκρισης των τιμών, από τις ακριβές τιμές ρύπων και ακριβές τιμές καυσίμων τον Ιανουάριο 2021 στη Γερμανία θα έχει αρνητική επίπτωση 0,4% το 2022.
  • Το αρνητικό φαινόμενο στη βάση σύγκρισης τιμών από την αλλαγή της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων σε Γαλλία και Ιταλία θα έχει επίπτωση περίπου 0,2% στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
  • Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος αλλά να προκαλέσει και περισσότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο οίκος υπολογίζει ότι πτώση του πετρελαίου κατά 10% αφαιρεί άμεσα περίπου 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον πληθωρισμό και περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες έμμεσα.

Βεβαίως τα περιοριστικά μέτρα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ανεβάζοντας τις τιμές των προϊόντων. Αν η νέα μετάλλαξη οδηγήσει σε lockdowns, τότε η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα θα μπορούσε να επιβραδύνει την υποχώρηση του υψηλού κόστους των μεταφορικών και των πρώτων υλών, επιβραδύνοντας την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.