Η ΕΚΤ ανησυχεί για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της εξόδου από το QE εξαιτίας του ισχυρού ευρώ

Η ΕΚΤ ανησυχεί για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της εξόδου από το QE εξαιτίας του ισχυρού ευρώ

Τα ισχυρά κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολλούς οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στο γεγονός πως η άνοδος του κοινού νομίσματος ενδέχεται να καθυστερήσει τη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που ζητά έντονα η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως το ευρώ ξεπέρασε τα 1,20 δολάρια την Τρίτη, ενώ σήμερα υποχωρεί στα 1,18 δολάρια.

Πηγές της ΕΚΤ, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν πως η ισοτιμία γίνεται όλο και μεγαλύτερο θέμα. Μια έξοδος φαίνεται λιγότερο πιθανή, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη ανατίμηση προκαλεί ήδη νομισματική σύσφιξη και ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων», συμπληρώνουν.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, ωστόσο οι επίσημες συζητήσεις για το μέλλον του είναι μόλις στην αρχή τους, ενώ σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά απίθανο να λάβει κάποια απόφαση στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.

Η πίεση αυξάνεται από στελέχη της ΕΚΤ που προτιμούν μια ήπια και όχι ταχεία μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, ιδιαίτερα από εκείνους των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, που θεωρούν ότι το ισχυρό ευρώ θα περιορίσει τον πληθωρισμό και θα εμποδίσει την ανάπτυξη, κάνοντας πιο ακριβές τις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει πει ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο στόχο κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 1,5%, από 1,3% τον Ιούλιο.