Η ΕΕ καταγγέλλει την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η ΕΕ καταγγέλλει την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού στις διαδικτυακές λιανικές αγορές, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί το μέγεθός της, την ισχύ της και τα δεδομένα της για να κερδίσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων εμπόρων που προσφέρουν τα προϊόντα τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα της.

Η κίνηση της επιτρόπου ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, η πιο πρόσφατη επίθεση της Ευρώπης κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, έρχεται τη στιγμή που η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει ενισχύσει τον ρόλο της Amazon στην παγκόσμια οικονομία, με τις διαδικτυακές πωλήσεις να εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για τη θέση της Amazon τόσο ως πλατφόρμα αγορά για πωλητές όσο και ως ανταγωνιστή, ενώ η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα και στις ΗΠΑ για τον διπλό της ρόλο αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πωλητές.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η Amazon συλλέγει δεδομένα σχετικά με τους ανταγωνιστές που πουλούν μέσω της πλατφόρμας της και υποστηρίζει ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα  προκειμένου να προωθήσει τα δικά της προϊόντα.

«Η Επιτροπή είναι αντίθετη στο ότι η Amazon βασίζεται συστηματικά σε στοιχεία ιδιωτικών επιχειρήσεων ανεξάρτητων πωλητών, οι οποίοι πωλούν μέσω της πλατφόρμας της, προς όφελος της δικής της λιανικής επιχείρησης, η οποία ανταγωνίζεται άμεσα με αυτούς τους τρίτους πωλητές», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Βεστάγκερ, που έχει τη φήμη ότι είναι μία από τις σκληρότερες πολέμιους των μονοπωλιακών πρακτικών, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να εξασφαλίσουν πως πλατφόρμες με διπλό ρόλο και εξουσία στην αγορά, όπως η Amazon, δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Η Amazon εξέφρασε την αντίθεσή της στις θέσεις της Κομισιόν.

Πηγή: Reuters