Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ

 

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να ανταπαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ελπίζοντας ωστόσο ότι θα καταλήξει σε μια φιλική διευθέτηση με την Ουάσινγκτον προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την Τετάρτη η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θέλει να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαμάχης 15 χρόνων ανάμεσα στην Boeing και την Airbus.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε σήμερα πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, «θα ωθήσουν την ΕΕ να κάνει το ίδιο».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ντάνιελ Ροσάριο εξέφρασε «λύπη» για την αμερικανική απόφαση, τονίζοντας πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου «θα επηρεάσουν πρώτα και κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις», αφού, όπως είπε, θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα τα οποία τους αρέσουν ή έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, ο Ροσάριο ανέφερε πως η ΕΕ κρατάει την πόρτα ανοιχτή για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αφού «λαμβάνουμε υπόψη τη δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου για το εμπόριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να διαπραγματευθούν με σκοπό την επίλυση του προβλήματος».

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αεροναυτικές βιομηχανίες μας», πρόσθεσε ο κ. Ροζάριο.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν στόχο προϊόντα που κατασκευάζονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%, ενώ αγαθά, όπως κρασιά, τυριά, ελιές, όστρακα ή και εργαλεία, όπως τσεκούρια και κατσαβίδια, με επιπλέον κόστος 25%.