Περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ ζητάει η Κρ. Λαγκάρντ

Περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ ζητάει η Κρ. Λαγκάρντ

Για πλήρη ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ κάνει λόγο σε άρθρο της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό και τις θέσεις εργασίας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού όταν η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει περάσει. Αν δεν θεραπευτούν όλες οι χώρες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες. Η αλληλεγγύη είναι στην ουσία προς το συμφέρον του καθενός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε άρθρο της η Κριστίν Λαγκάρντ που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκά μέσα και στο protothema.gr, αναφέρει πως ο κορονοϊός είναι μια νέα μορφή οικονομικής διαταραχής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τα εγχειρίδια του παρελθόντος. «Χρειαζόμαστε πολιτικές στοχευμένες σε όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτήν την κρίση», προσθέτει.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα βοηθάει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν μια απότομη απώλεια εισοδήματος και ολοένα μεγαλύτερο άγχος για το μέλλον. Και σημειώνει: «Οι πολιτικές της ΕΚΤ έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για αυτούς τους ανθρώπους. Στο πλαίσιο της αποστολής μας, έχουμε διαμορφώσει τα μέτρα μας έτσι ώστε η ρευστότητα να διοχετεύεται στους πολίτες και στους τομείς που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη».

Σχετικά με την ρευστότητα, τονίζει πως «η ΕΚΤ παρέχει επαρκή ρευστότητα για να εξαλείψει τον κίνδυνο ρευστότητας των τραπεζών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν υποστηρικτικές για την ευρύτερη οικονομία».

Τέλος αναφέρεται στη σημασία της αλληλεγγύης λέγοντας πως «η αντίδρασή μας όμως θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή αν όλες οι πολιτικές ενισχύσουν η μία την άλλη. Είναι ζωτικής σημασίας τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται για αυτήν την κρίση να εφαρμοστούν με επαρκές σθένος σε όλα τα μέρη της ζώνης του ευρώ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν η μία την άλλη, ώστε να μπορούν όλες μαζί να εφαρμόσουν τα καλύτερα μέτρα πολιτικής ενάντια σε μια κοινή διαταραχή για την οποία καμία δεν φέρει την ευθύνη».