Η DEMO συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην Ελλάδα

Η DEMO συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην Ελλάδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέο τετραετές επενδυτικό πλάνο, συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας DEMO ΑΒΕΕ, Σταύρος Δέμος. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ομίλου, παρουσία εργαζομένων, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Δήμου, στελέχη τραπεζών, συνεργάτες, προμηθευτές και επιχειρηματίες.

Εξηγώντας την επένδυση ο κ. Δέμος παρουσίασε το νέο τετραετές επενδυτικό σχέδιο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια «νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατομμυρίων φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή.

Σημείωσε πως «είναι μια επένδυση που θα οδηγήσει την DEMO μέσα στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς λυοφίλων στην Ευρώπη, ενώ αυτό το project αποτελεί μέρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τα έτη 2019-2022, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της DEMO κ. Δημήτρης Δέμος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας το 2018, γνωστοποίησε πως «οι πωλήσεις του 2018 κυμάνθηκαν σε σχεδόν ίδια επίπεδα με το 2017, στο ύψος των 138,4 εκατ. (136 εκατ. το 2017) ενώ αύξηση είχαμε και στις εξαγωγές και στις πωλήσεις των εγχώριος παραγομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, τόνισε πως «το 2018 ολοκληρώσαμε το 90%, ανάμεσα τους και ένα πολύ δύσκολο έργο όπως ήταν η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας γυάλινων αμπουλών συνολικής δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων αμπουλών (από 25 εκατ. που έχουμε σήμερα). Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην κρίση διπλασίασε το προσωπικό της καθώς από τους 450 εργαζόμενους προ περίπου πέντε ετών, πλέον απασχολεί 870 περίπου, με τους 300 να έχουν προσληφθεί την τελευταία τριετία. Από αυτές τις νέες θέσεις, περίπου 100 αφορούν επιστημονικό προσωπικό, ενώ με βάση το business plan, στόχος είναι η δημιουργία άλλων 200-300 θέσεων εργασίας την προσεχή 4ετία.

Ποια είναι η εταιρεία DEMO

Το... νήμα της εταιρείας DEMO που σήμερα είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους φαρμακευτικούς ομίλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, κρατάει από το 1964, όταν ο κ. Σταύρος Δέμος (πρόεδρος έως σήμερα) άνοιξε ένα μικρό φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα χρόνο μετά, το 1965, ίδρυσε τη φαρμακοβιομηχανία DEMO, ξεκινώντας ένα... ταξίδι ερευνών, εργαστηρίων, πειραμάτων, σκευασμάτων, που μετά από πέντε και πλέον δεκαετίες, κρίνεται λίαν επιτυχημένο.

Πλέον, η φαρμακευτική εταιρεία DEMO είναι αναγνωρισμένη όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Εξάγει το 81% της παραγωγής σε 84 χώρες, ενώ σε 12 ακόμη είναι σε διαδικασίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για είσοδο. Εξάγει το 81% της παραγωγής της

Η DEMO διατηρεί πλέον τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα και είναι η απόλυτη leader στο χώρο των νοσοκομειακών φαρμάκων με ποσοστά που φτάνουν ή ξεπερνούν το 40%, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γερμανία, διατηρεί μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 20% έως 30% στον ίδιο τομέα! Παράλληλα, είναι μέσα στις 50 leader εταιρείες παγκοσμίως στα γενόσημα φάρμακα.

Είναι η 1η σε παραγωγή ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη διεθνώς ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

demo εργαστήρια

Η κομβική απόφαση του 1996

Καθοριστική για την εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας την τελευταία 20ετίας ήταν η κομβική απόφαση που πάρθηκε πριν από 23 χρόνια, το 1996-1997. Τότε, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να αλλάξει εντελώς πλάνο, σταματώντας κάθε παραγωγή οποιουδήποτε φαρμάκου, εστιάζοντας αποκλειστικά στα ενέσιμα. Έκλεισε όλα τα άλλα projects (χάπια, σιρόπια, αλοιφές κ.λπ.) και όλος ο όμιλος - ερευνητές, παραγωγοί, προσωπικό, πωλητές – αφιερώθηκε στα ενέσιμα.

H DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που κατάργησε (το 1996) τις γυάλινες κάψουλες, που κόβονταν με... πριονάκι, αντικαθιστώντας τις με πλαστικές. Ήταν μια επανάσταση, ενώ τότε δημιουργήθηκε η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής πλαστικών φιαλιδίων, που ήταν η πρώτη στην Ελλάδα και ανάμεσα στις πρώτες στην Ευρώπη.

Πλέον, ο όμιλος έχει πολλαπλασιάσει το εκτόπισμά του σε σχέση με το 1996. Το 2000 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 18 εκατ. ευρώ, το 2008 είχε ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ, το 2013 ο στα 105 εκατ. ευρώ, το 2014 έφτασε στα 112 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 όπως προαναφέρθηκε ξεπέρασε τα 138 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από το 2004-2005 έως το 2015, χρονιά που η εταιρεία έκανε τζίρο 125 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είχε μέση ετήσια ανάπτυξη αύξηση περί το 20%.

Η DEMO αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει μία μεγάλη σειρά φαρμακευτικών προϊόντων για νοσοκομειακή χρήση (αντιβιοτικά, οροί, πολυβιταμινούχα, προϊόντα τεχνητού νεφρού, προϊόντα αίματος, κ.λπ.), ενώ παράλληλα συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού για διάθεση πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.

Είναι η 1η σε παραγωγή ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη διεθνώς ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.