Η ΔΕΗ πουλά χρέη πελατών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε funds για να σωθεί

Η ΔΕΗ πουλά χρέη πελατών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε funds για να σωθεί

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σανίδα σωτηρίας στο δανεισμό από funds με εγγύηση ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της, ύψους έως και 1,5 δισ. ευρώ, αναζητά η ΔΕΗ, προκειμένου μαζί με άλλα μέτρα και κρατικές «ενέσεις» να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της.

Σε μια κίνηση που αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ προτίθεται να «πακετάρει» μέσα στο καλοκαίρι ανεξόφλητα χρέη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, και αφού τα τιτλοποιήσει, να τα διαθέσει σε funds, προσδοκώντας χρηματοδότηση, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 

Εγχείρημα φιλόδοξο, που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο, όπως έκανε σαφές χθες ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης, και θα φανεί στην πράξη αν θα συναντήσει ανταπόκριση, καθώς τα ποσά ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ που θα μετατραπούν σε ομόλογα και θα διατεθούν σε επενδυτές, με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα, ισοδυναμούν σχεδόν με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χαμηλής τάσης. Ήτοι με το 60% του συνολικού βουνού των απαιτήσεων 2,5 δισ. που έχει σήμερα η επιχείρηση.

Στις ανησυχίες ότι η ΔΕΗ προτίθεται να πουλήσει σε funds οφειλές νοικοκυριών, η επιχείρηση απαντά ότι αυτές δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Τους οφειλέτες θα συνεχίσουν να κυνηγούν τα δικηγορικά γραφεία μαζί με την εξειδικευμένη εταιρεία Qualco, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Είναι όμως προφανές ότι αφ'ης στιγμής τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ θα αποτελούν εγγύηση στα δάνεια, αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν, επομένως θα ενταθεί και το κυνηγητό όσων της χρωστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ερώτημα φυσικά είναι πόσο υψηλό επιτόκιο και τι άλλες διασφαλίσεις θα απαιτήσουν τα funds, προκειμένου να δανείσουν στη ΔΕΗ το ποσό που χρειάζεται, με εγγύηση τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των πελατών της. Διότι τα funds θα έχουν κέρδος από το κουπόνι που θα τους προσφέρει η επιχείρηση, η οποία ζητά να την δανείσουν, προπληρώνοντας στην ουσία τις προσδοκώμενες εισπράξεις από την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών που θα τιτλοποιηθούν.

Σαν «πειστήριο» προς τους επενδυτές ότι μπορεί να εισπράξει ποσά από όσα της χρωστούν, η ΔΕΗ επικαλείται τις επιδόσεις της κοινοπραξίας όπου έχει αναθέσει το σχετικό έργο, υπό την εταιρεία Qualco. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια η επιχείρηση, η κοινοπραξία έχει καταφέρει σε διάστημα 12 μηνών, να εισπράξει περίπου 330 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ επιπλέον έκανε διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Τα δύο «πακέτα» απαιτήσεων

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, εντός του καλοκαιριού, πρόκειται να μεταφερθούν σε δύο διαφορετικές εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV''s) ένα πακέτο απαιτήσεων πελατών της ΔΕΗ μέχρι 60 ημερών και ένα πακέτο απαιτήσεων άνω των 90 ημερών, που μπορεί και να ξεπερνούν και τις 180 ημέρες, δηλαδή τους 6 μήνες. 

Από το πρώτο πακέτο, ακριβώς επειδή θα αφορά χρέη μικρής διάρκειας, έως 60 ημερών, το επιτόκιο θα είναι σχετικά χαμηλό, και η ΔΕΗ προσδοκά ότι θα μπορέσει να δανειστεί υψηλά ποσά. Στον αντίποδα, το δεύτερο πακέτο, θα έχει πολύ υψηλότερο επιτόκιο από το πρώτο, άρα και το ποσό δανεισμού θα αντιστοιχεί σε περίπου 20%-25% των απαιτήσεων, ακριβώς επειδή η πιθανότητα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και άνω των έξι μηνών, είναι μικρότερη και το ρίσκο μιας τέτοιας χρηματοδότησης μεγαλύτερο. 

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, το εγχείρημα θεωρείται χαμηλότερου ρίσκου απ'' ότι η πώληση κόκκινων δανείων τραπεζών σε funds, ενώ οι κατηγορίες των οφειλών που θα ενταχθούν σε κάθε ένα από τα δύο πακέτα μπορεί στην πορεία να αλλάξουν. Διοργανωτές της έκδοσης θα είναι για λογαριασμό της ΔΕΗ η Deutsche Bank και η Finacity, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. 

Σε κινήσεις σαν την παραπάνω αναζητά η ΔΕΗ το σωσίβιο προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα για να βγάλει τη χρονιά και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αλλά ακόμη και αν τα καταφέρει, όπως προέβλεψε στην πρόσφατη έκθεσή της η S&P, το ερώτημα είναι όχι μόνο τι θα γίνει μετά το 2019, αλλά και τι συμβαίνει με τους μικρούς και μεγάλους προμηθευτές της, αρκετοί εκ των οποίων βλέπουν τη ΔΕΗ να τους χρωστά κάθε μήνα όλο και περισσότερα. 

Την ίδια στιγμή που η επιχείρηση δεν κουράζεται να περιγράφει όλες εκείνες τις ενέργειες που έχει κάνει για να ενισχύσει την ρευστότητά της - από δάνεια 677 εκατ. ευρώ, έως τη μείωση της έκπτωσης στο 10% για τους συνεπείς πελάτες και τα 550,7 εκατ. ευρώ που ως κρατική ένεση της εκταμίευσε πρόσφατα το υπ. Οικονομικών για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος των υπουργείων και των ΟΤΑ- ουδείς αναφέρει κουβέντα για τα ποσά που αυτή χρωστά στους προμηθευτές της.