Η ΔΕΗ, η Creta Farms και η αγορά που πιστεύει ξανά

Η ΔΕΗ, η Creta Farms και η αγορά που πιστεύει ξανά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν η αρχή είναι το... ήμισυ του παντός και αν η καλή κυβέρνηση φαίνεται από το... ξεκίνημά της, τότε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – τουλάχιστον στα θέματα αγοράς, επιχειρήσεων, φορολογίας και ανάπτυξης – παίρνει άριστα, όσο... βιαστικό και αν φαντάζει ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την αμεσότητα που προϋποθέτουν πολύ καλή προετοιμασία αλλά και γνώση των καταστάσεων, η κυβέρνηση «τρέχει» τις εξελίξεις σε υποθέσεις όπως Creta Farms, ΔΕΗ, Ελληνικό και Eldorado Gold έχοντας ήδη απτά αποτελέσματα.

Παράγοντες της αγοράς και χρηματιστές χαιρετίζουν την εμπροσθοβαρή και ενεργητική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και την αποφασιστικότητα διευθέτησης όλων των μεγάλων θεμάτων που ταλανίζουν επί χρόνια την αγορά, είτε λόγω προβληματικής λειτουργίας (ΔΕΗ, Creta Farms), είτε λόγω καθυστέρησης επενδύσεων (Ελληνικό και Eldorado Gold).
Η υπόθεση της Creta Farms, που λίγοι έχουν αναλογιστεί τι... (κοινωνικό και οικονομικό) κρότο θα προκαλούσε ένα ενδεχόμενο «κανόνι» της μεγαλύτερης αλλαντοβιομηχανίας της χώρας, μπήκε μέσα σ'' ένα Σαββατοκύριακο σε... ράγες επίλυσης, με άμεσες και δυναμικές πρωτοβουλίες του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Με χειρισμούς που ξένισαν ορισμένους, κινούμενος εκτός... πρωτοκόλλου, ο υπουργός σε συνεργασία με τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη που κατάγεται από τον τόπο έδρας της εταιρείας (Ρέθυμνο), ξεμπλόκαραν – σε πρώτη φάση – το Γόρδιο Δεσμό που σε λίγες ημέρες, θα τίναζε στον αέρα μια εταιρεία με 900 εργαζόμενους! Φυσικά, ο δρόμος για την εξυγίανση της Creta Farms είναι δύσβατος και ανηφορικός, όμως δόθηκε λύση και ανάσα καταλυτική για τη συνέχιση της λειτουργίας.

Ελληνικό και Eldorado Gold

Την προσεχή Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν σοβαρές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για το project του Ελληνικού, ενώ κινητικότητα φέρεται να υπάρχει και στο θέμα της Eldorado για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Μετά τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη Δευτέρα για «αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου δίνουμε προτεραιότητα», η υπόθεση βγαίνει με έμφαση στο προσκήνιο.

Χθες, σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο μεταξύ του Κ. Χατζηδάκη, του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold Τζώρτζ Μπέρνς συμφωνήθηκε να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας. Η επιτροπή θα εξετάσει τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, με στόχο να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Στόχος είναι να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά θέματα, με όλες τις πλευρές πλέον να βλέπουν με άλλο μάτι το project.

To crash test της διάσωσης της ΔΕΗ

Παράλληλα, το σχέδιο διάσωσης, εξυγίανσης και ενίσχυσης της ΔΕΗ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έτυχε της απολύτου αποδοχής της αγοράς χθες, με τη δυναμική της μετοχής να εκπλήσσει θετικά ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους!

Δεν ήταν ένα ξέσπασμα... ευκαιριακό, ή εξ αντανακλάσεως, αλλά μια δυναμική κίνηση που ήρθε να «κουμπώσει» με την ευρύτερη κίνηση που έχει κάνει η ΔΕΗ μετά τις ευρωεκλογές, όπου κερδίζει έκτοτε 100%!

Η μετοχή έκλεισε με ράλι +15,61% στα 2,74 ευρώ που είναι νέα υψηλά 16 μηνών, ενώ διακινήθηκε τεράστιος μεγάλος όγκος 3,2 εκατ. μετοχών μέσω τζίρου 8,17 εκατ. ευρώ! Η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης που είχε κατέλθει στα 250 εκατ. ευρώ προ μηνών, πλέον βρίσκεται στα 635,6 εκατ. ευρώ!

Η κίνηση της μετοχής δείχνει ότι η αγορά όχι μόνο πιστεύει στην εξυγίανση της μεγαλύτερης επιχείρησης της ΝΑ Ευρώπης, αλλά το προεξοφλεί αυτό και στο ταμπλό. Το συνδυαστικό σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις τη Δευτέρα ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, φαίνεται πως ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες της αγοράς.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης με εστιασμένη στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές μεγάλου εκτοπίσματος, να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω εθελουσίας εξόδου, πιο ελκυστική στους επενδυτές και κατόπιν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης, θα γίνει ένας συνδυασμός της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργειας με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, οπότε η αναπροσαρμογή στα τιμολόγια θα φέρει περισσότερα κεφάλαια στα ταμεία της ΔΕΗ αλλά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον καταναλωτη.

Επίσης, το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι θα πουληθεί ένα επιπλέον ποσοστό από το 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο άμεσα και έμμεσα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι ένα ισχυρό crash test για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεδομένων των δυσχερειών που υπάρχουν αλλά και της υπέρμετρης δημοσιότητας που έχει πάρει η υπόθεση μιας εταιρείας με ιστορία, που μπαίνει σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Αν η κυβέρνηση πετύχει στη  διαχείριση μιας τόσο μεγάλης και δύσκολης κρίσης και καταφέρει να «γυρίσει» την Επιχείρηση - πυλώνα της ελληνικής οικονομίας (αλλά και «σύμβολο» του κρατισμού), τότε ασφαλώς αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης ευρύτερα.

To σχέδιο Γεωργιάδη για αλά Creta Farms παρεμβάσεις

Λύση αλά Creta Farms με άμεσες και δυναμικές διαδικασίες fast track και διαμεσολάβηση μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και των τραπεζών σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο κ. Γεωργιάδης στοχεύει να μεσολαβήσει σε κάθε μεγάλη επιχείρηση που βαρύνεται με μεγάλα δάνεια και παρουσιάζει δυσκολία αποπληρωμής. Πρόκειται για μια λίστα με περίπου 170 μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεγάλα δανειακά βάρη και δεν έχουν ρευστότητα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κίνδυνο να βρεθούν σε πλήρη αδιέξοδο.

Ο υπουργός θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής αλλά και «επόπτης» στις συζητήσεις με στόχο οι διοικήσεις των εταιρειών και οι τράπεζες να αναζητήσουν βιώσιμες φόρμουλες που θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές, ώστε να αποφευχθούν πιο δραματικές καταστάσεις.