Η D Day για την Creta Farms

Η D Day για την Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Από όλα τα επεισοδιακά κεφάλαια, στην επιχειρηματική «μάχη της Κρήτης» για τη διάσωση της Creta Farms, το πιο σημαντικό θα «παιχτεί», σήμερα. Ημερομηνία στην οποία λήγει η προθεσμία για την υποβολή του δεσμευτικού ενδιαφέροντος των έξι εν δυνάμει επενδυτών, που εμφανίστηκαν πριν μερικές εβδομάδες ως «ενδιαφερόμενοι» για την άλλοτε κραταιά κρητική αλλαντοβιομηχανία, η οποία σήμερα κρέμεται από μία κλωστή. Από το ποιοι θα εκδηλώσουν τελικά ενδιαφέρον, αλλά και από τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνοδεύσουν τις προτάσεις τους εξαρτάται και το αν τελικά η βιομηχανία θα μπορέσει να σωθεί.

Εύλογα η αγορά έχει στρέψει το «βλέμμα της» στο αν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Chipita και της Nikas θα υποβάλει τελικά μία πρόταση. Και αυτό καθώς θεωρείται ο επενδυτικά πιο ισχυρός από τους μνηστήρες, έχοντας, επιχειρηματικό όγκο αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, σεβόμενος τη διαδικασία έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Οι αποφάσεις του όμως έχουν ληφθεί, αφού πριν μερικές ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο της Nikas (μέσω της οποίας εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον Θεοδωρόπουλου) συνεδρίασε ειδικά για το θέμα αυτό. Με τις αποφάσεις να μην έχουν ανακοινωθεί επίσημα, η «αίσθηση» στην επιχειρηματική κοινότητα τείνει να προεξοφλήσεις, ότι τελικά η Nikas δεν θα καταθέσει προσφορά. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, για την Creta Farms, μένουν άλλοι τέσσερις ή πέντε μνηστήρες (σ.σ. οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τη διαδικασία μιλούν για 5 ή 6 συνολικά ενδιαφερομένους).

Πρόκειται για την Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, τη Strategic Initiatives Foods που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, τον Θεόδωρο Δουζόγλου (μέσω της εταιρείας SCD Group), , το αμερικανικό fund HIG Capital, και άλλο ένα (εάν υπάρχει) κεφάλαιο. Οι τρείς πρώτοι, πραγματοποίησαν προ ημερών και «επιθεώρηση» στις εγκαταστάσεις της κρητικής εταιρείας, προκειμένου να λάβουν μια επί τόπου εικόνα, προτού οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους. Γεγονός που σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους «οδηγεί» στο ότι τελικά θα υπάρξουν τρεις προσφορές.
Για τις πιστώτριες τράπεζες, που από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν πάρει τα «κλειδιά» της εταιρείας, τοποθετώντας (μετά από δικαστική απόφαση) υπηρεσιακό διοικητικό συμβούλιο, το «πρόβλημα» είναι ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις –εάν υποβληθούν- θα συνοδεύονται από απαιτήσεις για γενναίο κούρεμα των υποχρεώσεων της εταιρείας. Κάτι που οι ίδιες θα ήθελαν να αποφύγουν, αλλά και που εκ των πραγμάτων θα είναι αναπόφευκτο…

Άλλωστε την εικόνα της εταιρείας, αποκάλυψαν οι ίδιες ζητώντας από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, την αλλαγή της διοίκησης και πρακτικά την «έξωση» των αδελφών Δομαζάκη. Τα προβλήματα για την Creta συνοψίστηκαν στα εξής:

1.Τον όγκο των υποχρεώσεων από δανεισμό που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, στον οποίο προστίθενται οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 12,4 εκατ. ευρώ
2. Το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας , και κατ' επέκταση την αδυναμία εξυπηρέτησης των εν γένει υποχρεώσεών της.
3. Τις κινήσεις προμηθευτών της που έχουν ήδη προβεί σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων έναντι της Creta ανέρχονται σε 13.891.457 ευρώ.
4. Τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής που έχει περιοριστεί στους 200 τόνους την εβδομάδα, με τάσεις απομείωσης, ενώ η κανονική παραγωγική της κυμαινόταν στα επίπεδα των 700-800 τόνων σε εβδομαδιαία βάση.
5. Τη διακοπή της μισθοδοσίας του προσωπικού και τον άμεσο κίνδυνο για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

Το τελευταίο αντιμετωπίσθηκε προ ημερών με την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων από την πλευρά της νέας διοίκησης. Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης με κεφάλαια 4-6 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξαναπάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή, δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Και αυτό καθώς, μπορεί οι αδελφοί Δομαζάκη να ενεχυρίασαν τις μετοχές τους υπέρ των τραπεζών, αλλά ακόμα δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των εταιρικών σημάτων και των πατεντών.

Για τα επόμενα βήματα, η υποβολή ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα με βάση τα άρθρα 106β και 106δ. Προς το παρόν, η Creta Farms βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, έχοντας υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α, το οποίο θα συζητηθεί και θα εκδικασθεί στις 11 Δεκεμβρίου.