Η «χρυσή συνταγή» για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Η «χρυσή συνταγή» για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Μετά τον σκόπελο με τα κλειστά καταστήματα και τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών, το οικονομικό επιτελείο έρχεται αντιμέτωπο με τον επόμενο πονοκέφαλο: τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και της εκκαθάρισης του φετινού φόρου εισοδήματος.

Από τη μια το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βοηθήσει όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα αλλά από την άλλη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα ανοίξει μεγάλη «τρύπα» (μια ακόμη) στα φορολογικά έσοδα.

Τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα έρθουν πάνω που η κοινωνία θα προσπαθεί να ανακτήσει μια στοιχειώδη κανονικότητα: μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Με αυτό το δεδομένο, οι δυσάρεστες εκπλήξεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους κάθε άλλο παρά θα βοηθήσουν.

Οι προβληματισμοί των φορολογούμενων είναι πολλοί και απολύτως δικαιολογημένοι: Γιατί ένας επαγγελματίας που έμεινε υποχρεωτικά κλειστός για 6-7 μήνες μέσα στο 2020 να πρέπει τώρα να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος;

Γιατί ένας καταναλωτής να πληρώσει πρόστιμο επειδή δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος του;

Γιατί κάποιος να επιβαρυνθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης τη στιγμή που το εισόδημά του μειώθηκε βίαια από εξωγενείς παράγοντες;

Συγχωροχάρτια όμως δεν μπορούν να δοθούν σε όλους. Ο εργαζόμενος στο supermarket δεν είχε μείωση εισοδήματος. Ούτε ο δημόσιος υπάλληλος. Ο δε συνταξιούχος είχε και αύξηση εισοδήματος λόγω των αναδρομικών που εισέπραξε.

Άρα, αυτοί δεν έχουν κανέναν λόγο να λάβουν άφεση φορολογικών αμαρτιών σε περίπτωση που δεν καλύψουν τεκμήρια ή δεν προσκομίσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληρωμές. Ούτε μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για έναν επαγγελματία που δούλεψε κανονικά μέσα στην κρίση.

Το «κλειδί» των αποφάσεων βρίσκεται στον σωστό χαρακτηρισμό όλων των φορολογούμενων ως πληττόμενων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που τους κούρεψαν το εισόδημα, επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε λουκέτο, κάτι που προκύπτει από τον ΚΑΔ τους, είναι γνωστοί στις φορολογικές αρχές.

Αυτή η πληροφορία, θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις οπότε οι όποιες ελαφρύνσεις δοθούν τελικώς, θα είναι στοχευμένες μόνο σε αυτούς που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία.

Οι αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι διευκολύνσεις στους πληττόμενους θα ανακοινωθούν μέσα τις επόμενες ημέρες καθώς βάσει αυτών, θα πρέπει να γίνουν οι τελικές προετοιμασίες για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  1. Οι δηλώσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα.
  2. Μια καθυστερημένη έναρξη της διαδικασίας, μοιραία θα οδηγήσει και σε καθυστέρηση της ολοκλήρωσης η οποία προβλέπεται ότι θα είναι πλέον μετά το τέλος Ιουλίου.
  3. Το ενδεχόμενο και φέτος ο φόρος εισοδήματος να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, θεωρείται αν όχι βέβαιο, πάντως απολύτως πιθανό.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι ούτως ή άλλως γεμάτα από ιδιαιτερότητες. Αναμένεται να καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός πιστωτικών εκκαθαριστικών με αποδέκτες κυρίως τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν σε αναστολή αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.