Η χώρα ψάχνει 20 δισ. ευρώ επενδύσεις το χρόνο

Η χώρα ψάχνει 20 δισ. ευρώ επενδύσεις το χρόνο

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η «τρύπα» που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των τόσο κρίσιμων για την ανάπτυξη ξένων επενδύσεων, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επόμενη κυβέρνηση για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από τον βάλτο της κρίσης. Η αυστηρή έκθεση της Κομισιόν – η οποία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τα βλέπει όλα τέλεια στην Ελλάδα – δείχνει ότι ο κίνδυνος της οικονομικής στασιμότητας που έχει επισημάνει επανειλημμένα το Liberal.gr, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Αν δεν καταφέρει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και μάλιστα με μαζικό τρόπο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το ελληνικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται με ρυθμούς «κολλημένους» στο 0,5%-1,5%, μία εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με οικονομικό θάνατο για μία κοινωνία που βλέπει επί σειρά ετών τα εισοδήματα να καταρρέουν και η κόπωση είναι αισθητή παντού.

Η χώρα χρειάζεται περίπου 20 δισ. ευρώ επενδύσεις το χρόνο μέσα στην επόμενη τετραετία για να καταφέρει να κλείσει αυτή την «τρύπα» και να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%. Με άλλα λόγια χρειάζεται την επενδυτική έκρηξη που ακούμε εδώ και χρόνια για να μπορέσουμε να απογειωθούμε. Οι επενδύσεις μπορούν να προέλθουν από πολλούς τομείς ενώ σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν μεγάλα έργα που έχουν «παγώσει» όπως το Ελληνικό, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η παγκόσμια οικονομία σήμερα διαθέτει και λόγω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών πολύ μεγάλη ρευστότητα την ώρα που η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες.

Για να υλοποιηθούν όμως αυτές οι προσδοκίες θα πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ελλάδα σήμερα διότι μόνο με τα σωστά βήματα θα κλείσει το επενδυτικό κενό. Δεν υπάρχει λόγος να προσελκύσουμε κεφάλαια που όσο γρήγορα μπαίνουν στην ελληνική αγορά άλλο τόσο γρήγορα βγαίνουν, ήτοι hedge funds που αναζητούν ευκαιρίες για άμεσα κέρδη, αλλά πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια μόνιμα που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Κεφάλαια που σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα θα τοποθετηθούν σε μετοχικές συμμετοχές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει ένα επενδυτικό κενό της τάξης του 10% του ΑΕΠ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Αν το καλύψουμε θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με ρυθμούς διπλάσιους από αυτούς που αναπτυσσόμαστε σήμερα. Και αυτό είναι εφικτό γιατί ακόμα η Ελλάδα δουλεύει κάτω από τη δυνατότητά της. Επομένως μπορούμε στα επόμενα 3-4 χρόνια πραγματικά να απογειωθούμε, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται οι σωστές πολιτικές. Δεν θα έρθουν επενδυτικά κεφάλαια, δεν θα βάλει ο άλλος τα χρήματά του αν δεν δει μακροχρόνιες δεσμεύσεις από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Από την πλευρά της η Κομισιόν τονίζει ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Γι'' αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της αναιμικής αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της κάλυψης του επενδυτικού κενού, της επιστροφής ανθρώπινου δυναμικού και της μείωσης της ανεργίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να προωθηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται περισσότερο στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκαν το 2018 στο 2% του ΑΕΠ. Όμως παρά την αύξησή τους για τρίτο διαδοχικό χρόνο οι εισροές δεν εντυπωσιάζουν καθώς παραμένουν σχεδόν στα μισά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται σήμερα να προσελκύσει επενδύσεις.