Η BP αγοράζει πάγια της BHP αξίας 10,5 δισ. δολαρίων

Η BP αγοράζει πάγια της BHP αξίας 10,5 δισ. δολαρίων

Η BP PLC θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου BHP Billiton Ltd. για 10,5 δισ. δολάρια, καθώς η πετρελαϊκή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανοικοδόμησης στις ΗΠΑ μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon και την έξοδο της BHP από μια δαπανηρή και εσφαλμένη επενδυτική απόπειρα.

Όπως αναφέρει το Marketwatch, η πώληση επιταχύνει τον ανασχηματισμό των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν το 2014.

Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την BP, η οποία είναι στη μέση ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή επιστροφή μετά από χρόνια«κακής» πορείας που ακολούθησε το θανατηφόρο χτύπημα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.

Για την BHP, η οποία θα χρεώσει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι των περιουσιακών στοιχείων για το οικονομικό έτος 2018, τερματίζει ένα δαπανηρό έπος που έχει αφήσει την εταιρεία περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια χειρότερα.

Σημειώνεται, ότι η Chesapeake Energy Corp. δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει στην πώληση πεδίων πετρελαίου και αερίου στο Οχάιο για 2 δισ. δολάρια ενώ η Royal Dutch Shell PLC ολοκλήρωσε πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 δισ. δολαρίων που άρχισε μετά την εξαγορά της BG Group το 2016.