7ος χρόνος, ημέρα 2219η
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Η βουτιά στο φυσικό αέριο και οι «από μηχανής θεοί» για την Ευρώπη

Η βουτιά στο φυσικό αέριο και οι «από μηχανής θεοί» για την Ευρώπη

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές στο φυσικό αέριο έπειτα από μέρες απανωτών ρεκόρ, όχι όμως κατόπιν κάποιας παρέμβασης της Κομισιόν παρά εξαιτίας τρίτων μεγάλων παικτών.

Σαν από «μηχανής θεοί», πρώτο το Αζερμπαϊτζάν και αμέσως μετά ο Πούτιν δήλωσαν χθες έτοιμοι να αυξήσουν τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, για να ακολουθήσει σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός ενέργειας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Τρεις κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υποχώρηση νωρίς το πρωί των ολλανδικών προθεσμιακών συμβολαίων αερίου που έπεσαν ακόμα και στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας πτώση 20% από το χθεσινό κλείσιμο των 104,9 ευρώ και ενώ αυτή τη στιγμή οι τιμές διαπραγματεύονται στα 100 ευρώ.

Οι τρεις αυτοί παίκτες που ο καθένας για δικά του συμφέροντα και λόγους εμφανίζονται έτοιμοι να συνδράμουν την Ευρώπη στη δύσκολη αυτή στιγμή δεν αρκούν για να κρυφτεί το κοινοτικό έλλειμμα στρατηγικής στην παρούσα κρίση. Εξάλλου, ακόμη και αυτή η αποκλιμάκωση των τιμών στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων μηνών με τις τιμές να απέχουν πολύ από τα 18 ευρώ όπου βρίσκονταν πριν από έξι μήνες.

Τώρα τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου όπου η ηγεσία της Ευρώπης έχει προαναγγείλει ότι θα συζητήσει την ιδέα για ένα στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου καθώς επίσης και αποσύνδεση των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου με εκείνες του ηλεκτρισμού, χωρίς ωστόσο η αγορά να έχει πειστεί ότι πρόκειται για κινήσεις επαρκείς για να ομαλοποιήσουν τις τιμές και να επιτρέψουν την έξοδο των 27 κρατών-μελών από την ενεργειακή κρίση.

Νέο ρεκόρ στο ρεύμα

Τα όσα συνέβησαν σήμερα με την αποκλιμάκωση τιμών στα futures του αερίου δεν ήταν αρκετά για να φρενάρουν τις αυξήσεις στο ρεύμα. Το δείχνει η αυριανή τιμή χονδρικής του ρεύματος που για αύριο θα κάνει νέα ιστορικά υψηλά στα 218,73, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το σημερινό ρεκόρ των 204 ευρώ.

Σαν ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ, οι τιμές στο ρεύμα, συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις αγορές να περιμένουν έμπρακτα αποτελέσματα παρεμβάσεων, πέραν από τις δηλώσεις για αύξηση των ποσοτήτων στο αέριο και στρατηγικές κινήσεις από τους 27 ηγέτες ως σύνολο.