Η Boeing δεσμεύτηκε για μείωση του κόστους των προεδρικών αεροσκαφών που είχε ζητήσει ο Trump

Η Boeing δεσμεύτηκε για μείωση του κόστους των προεδρικών αεροσκαφών που είχε ζητήσει ο Trump

Ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής αεροσκαφών Boeing, συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, τασσόμενος υπέρ της μείωσης του κόστους του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των προεδρικών αεροσκαφών (Air Force One) σχολιάζει το CNN.

Ο πρόεδρος της Boeing Ντένις Μουίλενμπεργκ έφυγε από το θέρετρο (Mar-A-Largo) του Τραμπ στη Φλόριντα δηλώνοντας ότι το οικονομικό κόστος των 4 δισεκατομμυρίων του προγράμματος του προεδρικού αεροσκάφους που αναφέρθηκε από τον Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης που είχε με τον Τραμπ για την παραγωγή δύο νέων αεροσκαφών. Ο ίδιος δήλωσε ότι “η Boeing θα υλοποιήσει το πρόγραμμα με χαμηλότερο κόστος... Θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό, με οικονομικά διαχειρίσιμο κόστος,” δήλωσε. Για να προσθέσει: “Διαβεβαίωσα προσωπικά τον εκλεγμένο πρόεδρο εκ μέρους της Boeing.”

Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους “Δεχθήκαμε τον πρόεδρο της Boeing... Εξετάζουμε τρόπους για να μειώσουμε δραματικά” την τιμή των προεδρικών αεροσκαφών.

Η συνάντηση αυτή, έγινε μετά τη φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει ο εκλεγμένος πρόεδρος κατά της Boeing για την ανανέωση του στόλου των προεδρικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Σε ανάρτησή του στο Twitter στις 6 Δεκεμβρίου ο Τραμπ είχε γράψει: “το οικονομικό κόστος είναι εκτός ελέγχου, μεγαλύτερο από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακύρωση παραγγελίας!” Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε από που προήλθε αυτό το νούμερο, αναφορικά με το οικονομικό κόστος του προγράμματος.

Η αεροπορία των ΗΠΑ κοστολόγησε το πρόγραμμα στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Από την άλλη μεριά, πηγή της Boeing δήλωσε στο CNN ότι είναι δύσκολο για την εταιρία να εκτιμήσει το ολικό οικονομικό κόστος του αναφερόμενου προγράμματος για το λόγο ότι “το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει λάβει αποφάσεις αναφορικά με τα συστήματα τα οποία θα φέρουν τα νέα αεροσκάφη.”

Τα αεροσκάφη αυτά εκτιμάται ότι δε θα παραδοθούν νωρίτερα από το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ