ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ εγκατέλειψε την Wells Fargo μετά από 31 χρόνια

Η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ εγκατέλειψε την Wells Fargo μετά από 31 χρόνια
Kent Sievers / Shutterstock.com

Έπειτα από 31 χρόνια, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε σχεδόν το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην Wells Fargo, μία από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις του αμερικανού κροίσου έως ότου η τράπεζα στιγματίστηκε από σκάνδαλα για κακή διαχείριση των πελατών της.

Ειδικότερα, σε σχετική ενημέρωση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η Berkshire Hathaway δήλωσε πως μείωσε το μερίδιό της στη Wells Fargo στα μόλις 26,4 εκατ. δολάρια, από τα περίπου 32 δισ. δολάρια που είχε τον Ιανουάριο του 2018.

Η Berkshire είχε επενδύσει πρώτη φορά στην τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ το 1989, αγοράζοντας μερίδιο περίπου 10% έναντι 12,7 δισ. δολαρίων.

Η φήμη της τράπεζας δέχθηκε πλήγμα όταν ήρθαν όταν αποκαλύφθηκε ότι υπάλληλοί της υπό την πίεση επιθετικών στόχων για πωλήσεις άνοιξαν εκαμμύρια ανεπιθύμητους λογαριασμούς, προχώρησαν σε υπερβολικά υψηλές χρεώσεις για στεγαστικά δάνεια και υποχρέωσαν οδηγούς να αγοράσουν ασφάλειες αυτοκινήτων που δεν χρειάζονταν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Berskire, Γουόρεν Μπάφετ, είχε δηλώσει στο CNBC σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2020 πως το σύστημα κινήτρων της Well Fargo ήταν «ανόητο» καθώς και ότι η τράπεζα καθυστέρησε να «φτιάξει τα πράγματα».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αγνόησαν το σκάνδαλο όταν το ανακάλυψαν», είχε πει ο Μπάφετ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα μόλις εμφανιστεί, και το ξέρουμε αυτό. Και αν αυτό είχε συμβεί, οι μέτοχοι της Wells Fargo θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Γενικότερα πάντως, η Berkshire δε φαίνεται να εγκατέλειψε συνολικά το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, καθώς εξακολουθεί να κατέχει μετοχές άλλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America.

Πηγή: Reuters