Η αυθαίρετη δόμηση και μικροέπιπλα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Η αυθαίρετη δόμηση και μικροέπιπλα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Η Zivasart Gallery παρουσιάζει την νέα εικαστική δουλειά του Γιώργου Μακρή η οποία αποτελείται από δύο ενότητες: Η πρώτη με πίνακες (ακρυλικά) όπου απεικονίζονται τοπία μαζί με οικισμούς σε μία ταυτόχρονη σύνθεση διαφορετικών προοπτικών, όψεων, κατόψεων και οριζόντων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μια «αυθαίρετη» δόμηση, δηλαδή της φόρμας που σαν αποτέλεσμα δίνει την αίσθηση του αναπάντεχου, και κάποιες φορές του μυστηριακού, δοσμένη με μία ιδιαίτερη εξπρεσσιονιστική γραφή.

Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από ζωγραφισμένες ξύλινες κατασκευές με σκηνική, θεατρική διάθεση, όπου φόρμες συμβόλων, αντικειμένων και σωμάτων αλληλοπλέκονται, σε ένα ανάγλυφο παιχνίδι με έντονες αναφορές στην pop art.

Εγκαίνια Τετάρτη 10 Οκτωβρίου από τις 8.00 το βράδυ. Διάρκεια έκθεσης έως 10 Νοεμβρίου.

Zivasart Gallery: Παντανάσσης 1 και λεωφόρος Κηφισίας, Μαρούσι.

Ώρες λειτουργίας: όλες τις μέρες της εβδομάδας από 9π.μ. έως 9μ.μ.

Με την υποστήριξη των ξενοδοχείων Civitel.

Γιώργος Μακρής: Αυθαίρετη Δόμηση μες από το Χρώμα και την Κίνηση

Xρώμα και κίνηση οργιάζουν στα έργα με ακρυλικό και στις κατασκευές του Γιώργου Μακρή. Αλληλοσυμπληρούμενα στις δημιουργίες του καλλιτέχνη άλλοτε  προβάλλουν άμεσα με μια χαρακτηριστική πληθωρικότητα στα ακρυλικά και άλλοτε υποβάλλονται έμμεσα μες από την κινητικότητα και το ρυθμό που αποπνέει η κάθε κατασκευή.

Ένας μουσικός σε υφή ρυθμός  εμπνευσμένα εγγεγραμμένος τόσο στα ακρυλικά όσο και στις κατασκευές του δημιουργού υποβάλλει μιαν ουσιαστική αίσθηση από την αρμονία που διέπει το σύμπαν ή καλύτερα από την υπερβατική ενέργεια που το εξουσιάζει.

Ενέργεια που μεταπλάθει την ύλη σε πνεύμα και αντίστροφα.

Μια απόλυτα προσωπική στον καλλιτέχνη <εικαστική> σημειολογία ενορχηστρώνεται, εδώ, καθώς ένας ποιητικός σε υφή διάλογος  αναπτύσσεται ανάμεσα στις κατασκευές και στα έργα με ακρυλικό. Πομπός και δέκτης μεταφυσικών μηνυμάτων προβάλλει αδιαφόρετα ,το κάθε έργο εδώ, καθώς υποβάλλει καθ' υπέρβαση πολλά περισσότερα από τα εμφανή.

Σε μια συνεχή ροή χρώματος και κίνησης, οι δημιουργίες του Μακρή ερεθίζουν αποτελεσματικά, πέρα από το οπτικό μας πεδίο, τον ψυχισμό μας υποδεικνύοντάς μας, διηνεκείς ατραπούς που συμπίπτουν με την υπερκόσμια  ενέργεια.

Στην αέναη τροχιά του επιστητού ενταγμένες οι όποιες εικόνες και παραστάσεις του καλλιτέχνη αναμοχλεύουν γόνιμες εντυπώσεις και ψυχολογικές αντιδράσεις  στον θεατή. Kυρίως,όμως, ένας μικρόκοσμος κατ' εικόνα και ομοίωση του μακροκόσμου ξετυλίγεται κάθε φορά μπροστά μας για να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τον ψυχισμό μας.

Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκαν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης - Τεχνοκριτικός, Officier des Arts et Lettres