Η Αυστρία ενέκρινε την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA)

Η Αυστρία ενέκρινε την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA)

Την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (CETA) ενέκρινε ομόφωνα κατά τη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του στη Βιέννη το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Της έγκρισης της Συμφωνίας από το κόμμα του, το οποίο την απέρριπτε κατηγορηματικά πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου και απαιτούσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπεραμύνθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών Νόρμπερτ Χόφερ, του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο επικρίνεται από την αντιπολίτευση για «στροφή 180 μοιρών» και για «εξαπάτηση» των ψηφοφόρων του.

Ως επιχειρήματα για την τωρινή στάση του κόμματός του, ο Χόφερ - ο οποίος ήταν υποψήφιος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016 - επικαλέστηκε την κυβερνητική συμφωνία Ελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος, όπως επίσης την εκλογή του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές και νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με τον Χόφερ, η μελλοντική συγκατάθεση του Κόμματος των Ελευθέρων στην υπογραφή της CETA από την Αυστρία υπήρξε προϋπόθεση που έθετε τότε το Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Χόφερ ισχυρίστηκε επιπλέον πως καθοριστική για την επικράτηση του Βαν ντερ Μπέλεν απέναντί του στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου 2016 υπήρξε η υποστήριξη της CETA από μέρους του νυν Αυστριακού προέδρου.

Ο ισχυρισμός αυτός του Χόφερ, σύμφωνα με παρατηρητές, παραμένει αίολος, καθώς ο γνωστός οικολόγος και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις του απέναντι στην αμφιλεγόμενη συμφωνία.

Η επίσης προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, τυπικά αρμόδια για τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, υπεραμύνθηκε το μεσημέρι της "στροφής" του κόμματός της, παραπέμποντας στην απαραίτητη συναίνεση των Ελευθέρων στην Συμφωνία, που ζητούσε το Λαϊκό Κόμμα ως βασική προϋπόθεση για μία κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, στο οποίο εμπεριέχεται ο όρος της αναγνώρισης της CETA από τους Ελευθέρους, επικαλέστηκε, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη σημερινή έγκριση της, και ο Αυστριακός υπουργός ''Αμυνας Μάριο Κούναζεκ, του Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ, του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από την αρχή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της CETA, σε δηλώσεις της το μεσημέρι τόνισε πως πρόκειται για "μία ασφαλή, εξαιρετικής ποιότητας συμφωνία, η οποία είναι ίσως η καλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ από την ΕΕ".

Η εγκριθείσα σήμερα από την αυστριακή κυβέρνηση Συμφωνία ΕΕ-Καναδά θα κατατεθεί προς συζήτηση στην αυστριακή Βουλή, από την οποία αναμένεται να επικυρωθεί με την πλειοψηφία που διαθέτουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από την έναρξη, την 1η Ιουλίου, της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP