Η ατμομηχανή των επιχειρηματικών deals αφήνει πίσω τον κορονοϊό

Η ατμομηχανή των επιχειρηματικών deals αφήνει πίσω τον κορονοϊό

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κορονοϊός και το δεύτερο lockdown δεν είχαν κατορθώσει να διακόψουν τη δυναμική των deals στην Ελλάδα. Ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να είχαν «φρενάρει» τις εξελίξεις, μεταθέτοντας τον «ορίζοντα» για μερικούς μήνες, όμως οι στοχεύσεις διατηρήθηκαν αντανακλώντας τόσο τις προοπτικές των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όσο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που εισήγαγε η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της. Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού και του ελέγχου της πανδημίας λειτουργεί ως καταλύτης και για τα επιχειρηματικές συμφωνίες, αίροντας τις όποιες αβεβαιότητες υπήρχαν. 

Στην αγορά είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το υπό διαμόρφωση νέο περιβάλλον θα διευκολύνει το «κλείδωμα» των επικείμενων συμφωνιών τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και για τις δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε αποκρατικοποίηση. Πολλοί αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν μάλιστα ότι το διάστημα από τα τέλη του μήνα μέχρι και τα μέσα του 2021, μπορεί να αναδειχθεί σε μία «ατμομηχανή» συμφωνιών, παρασύροντας ανοδικά και το χρηματιστήριο που έχει «ανάγκη» τις καλές ειδήσεις. Άλλωστε, το κλίμα για την επίτευξη των deals ευνοούν και τα μηδενικά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που καθιστούν ιδιαίτερα χαμηλό το κόστος δανεισμού. 

Έτσι, επιχειρηματικός και επενδυτικός κόσμος βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά από συμφωνίες, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, και πολλούς επιμέρους συσχετισμούς δυνάμεων.

Η CVC Capital Partners η Εθνική Ασφαλιστική και η Vivartia 

Ένα από τα πρώτα που θα κριθούν αφορά το διπλό μέτωπο του CVC Capital με την Εθνική Ασφαλιστική και τη Vivartia. Για την πώληση του 80% της Ασφαλιστικής, όπως ανέφερε και προ ημερών το Liberal Μarkets, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς να έχει υπάρξει αρνητική εξέλιξη. Κάτι που σημαίνει ότι παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση ένα deal μπορεί να επιτευχθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνουν κύκλοι κοντά στη διαπραγμάτευση η συμφωνία δείχνει να παραμένει «μονόδρομος» και για τις δύο πλευρές. Για το μεν CVC Capital, η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια σημαντική επιχείρηση που «κλειδώνει» την επιχειρηματική  λογική των προηγούμενων επενδύσεών της στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (Υγεία, Metropolitan, Ιασώ General κλπ.) στα οποία σήμερα διαμορφώνει τον ισχυρότερο πόλο. Και για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο, τα εναλλακτικά πλάνα (απέναντι στον μοναδικό υποψήφιο) παραμένουν χαμηλότερης απόδοσης. Κατά συνέπεια και τους δύο εξυπηρετεί ένα καλό deal. 

Οι «ειδικοί των μεγάλων συμφωνιών», όπως αποκαλούνται στην αγορά οι επιτελείς του CVC (υπό τον Αλεξ Φωτακίδη για την ελληνική περίσταση) βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και με τη MIG για την εξαγορά της Vivartia και των δανείων της. Διαπραγματεύσεις, που προ ημερών έλαβαν παράταση λόγω των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν. Κατά τις πληροφορίες, οι διαφορές, δεν εστιάζουν στο «μέτωπο» της MIG προς την οποία υπάρχει προσφορά της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, όσο προς το μέτωπο των τραπεζών και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού –συνολικού ύψους 424,2 δισ. ευρώ- της Vivartia και ειδικότερα ενός τμήματος του ποσού αυτού, για το οποίο οι τράπεζες εμφανίζονται ανυποχώρητες. Μια συμφωνία παραμένει ζωντανή, αναφέρουν πηγές κοντά στις πολυεπίπεδες, επαφές, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η πλευρά της MIG έχει και plan B στην περίπτωση που δεν υπάρξει αίσιο τέλος. 

H Singular Logic 

Σε θετική πορεία βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις της MIG με το επενδυτικό σχήμα της Epsilon Net και της Space Hellas που έχει υποβάλει μία προσφορά της τάξης των 18 εκατ. ευρώ για την πώληση της Singular Logic. Οι πληροφορίες από τη διαδικασία που διαχειρίζεται η Euroxx (σ.σ. μετά τον τερματισμό των συνομιλιών που είχαν προηγηθεί με την Nexum Holdings, αναφέρουν ότι εάν δεν προκύψουν εμπόδια, ένα deal θα μπορούσε να κλείσει μέσα στο Δεκέμβριο. 

Στην περίπτωση ενός διπλού deal για τη MIG, ο άλλοτε γιγαντιαίος επιχειρηματικός όμιλος θα βρεθεί μπροστά σε νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα και αναμφίβολα «ελαφρύτερος» από δανεισμό.

Στην κατηγορία των «πιθανών deals» με ισχυρή προοπτική περιλαμβάνεται βέβαια η προσέγγιση Viohalco-Cenergy με την Nexans για την Ελληνικά καλώδια. Στο εν λόγω μέτωπο τα «νέα» θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, αλλά ήδη η προσέγγιση που υπήρξε, πέραν της ειδικής επιχειρηματικής δυναμικής, «αφυπνίζει» τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ παράλληλα κινητοποιεί και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην αγορά, σε μία αντίστοιχη λογική «πιθανών εξελίξεων» τοποθετούν και την περίπτωση της Frigoglass, αναμένονται την επόμενη Πέμπτη, οπότε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πιθανολογούνται ανακοινώσεις για επιχειρηματικές εξελίξεις στον όμιλο που πιθανόν να περιλαμβάνουν ισχυροποίηση μέσω στρατηγικών συνεργασιών. 

Στο πεδίο των κρατικών εταιρειών που προχωρούν προς την «επόμενη ημέρα» είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων είτε μέσω σχεδίων διάσωσης τα νέα θα είναι πολλά. 

Για την ακρίβεια ξεκίνησαν ήδη με την έναρξη της μετάβασης της ΕΛΒΟ στην νέα εποχή υπό το σχήμα της SK Group – Plasan, και θα συνεχιστούν σε άλλα δύο «μέτωπα» ως το τέλος του μήνα: Τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με ορίζοντα τις 27 Νοεμβρίου (και ισχυρό ελληνικό και ξένο ενδιαφέρον) και τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ, για την οποία αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκφράσει την αισιοδοξία τους για την έκβαση της επισημαίνοντας ότι έχει ήδη εκδηλωθεί το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων.

Ενέργεια

Τον Δεκέμβριο τη σκυτάλη παραλαμβάνει η διαδικασία που θα οδηγήσει στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ. Για τον διαχειριστή, προβλέπεται τα μέσα Δεκεμβρίου το market test και η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, με την πώληση του 49% των μετοχών που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Από την πώληση, κεντρικός ωφελημένος θα είναι η ΔΕΗ, που το προσεχές διάστημα σχεδιάζει να προχωρήσει και το ομολογιακό της δάνειο. 

Την ίδια στιγμή, για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς έχουν τοποθετηθεί οι προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις δύο «μεγάλες» αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις οποίες το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρότατο. Η μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής των δεσμευτικών προσφορών αποφασίστηκε για τεχνικούς και ρεαλιστικούς λόγους, που ιδιαίτερα ως προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες τους αρχικώς αναμενομένου προσφορές.

Στο ενεργειακό μέτωπο, μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς αναμένονται τα νεότερα για την παραχώρηση της «Νότιας Καβάλας», το ενδιαφέρον για την οποία επιβεβαιώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, με τρεις σημαντικές συμμετοχές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ.