«Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία»

«Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία»

Στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα βρίσκεται πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία καταλήγει ο οικονομολόγος καθηγητής, Αλέξανδρος Κρητικός ενώ το μότο του είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές.

«Από την πολιτική λιτότητας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στη Suddeutsche Zeitung του Μονάχου του διευθυντή ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο.

Ο Κρητικός επικρίνει τη ρήση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20η Αυγούστου, επειδή οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% μέχρι το 2060. «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην νυν αλλά και και στις επόμενες κυβερνήσεις. 

Είναι αμφίβολο εάν τηρηθούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Διότι περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία».

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν τα τρία μνημόνια έμειναν στη μέση σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τη δικαιοσύνη και καταλογίζοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία και τα πολιτικά συμφέροντα. «Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση…

Μένει υπό διευκρίνιση σε ποιο βαθμό η νυν ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις με δική τους ευθύνη θα κάνουν μια τέτοια νέα εκκίνηση. Και εδώ μπαίνουν και πάλι οι δανειστές στο παιχνίδι. Η τελευταία συμφωνία τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση βέβαια που δρομολογηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και απελευθερωθούν πόροι από ελληνικής πλευράς για σημαντικά πρότζεκτ»