Η απομάκρυνση Κουτσολιούτσου και η ανάκτηση του κύρους της αγοράς

Η απομάκρυνση Κουτσολιούτσου και η ανάκτηση του κύρους της αγοράς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χρειάστηκε να περάσουν 19 μήνες, ήτοι πάνω από ενάμιση έτος για να μπορέσει η πολιτεία, εν προκειμένω η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, να... πάψει από τα καθήκοντά του τον άνθρωπο που «κυβερνούσε» την εταιρεία που απεδείχθη το μεγαλύτερο επιχειρηματικό, οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών!

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου αποτελεί οριστικά παρελθόν από τη διοίκηση της πρώην εισηγμένης, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του πριν από 35 και πλέον χρόνια.

Η.. σκανδαλώδης αδράνεια της προηγούμενης διοίκησης της εποπτικής αρχής, η απροθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να αναλάβει ευθύνες και αποφάσεις που άπτονται σε θέματα αγοράς και χρηματιστηρίου, αλλά και τα κενά του θεσμικού πλαισίου που είχε δημιουργηθεί σε μια άλλη εποχή, οδήγησαν στο σχεδόν... πρωτοφανές (σουρεαλιστικό) σκηνικό, ο άνθρωπος που ήταν στη διοίκηση κατά την πολυετή «ύφανση» του σκανδάλου, να είναι στη διοίκηση και κατά τη διάρκεια της μάχης για την εξυγίανσή της!

Όλους αυτούς τους 19 μήνες, η αγορά έχει γίνει μάρτυρας εξόφθαλμων καθυστερήσεων και παλινωδιών μεταξύ της οικογένειας και των εποπτικών αρχών, αλλά και μεταξύ της οικογένειας και των εταιρειών που εκάστοτε αναλάμβαναν μέρος της λύσης του γρίφου! Ένα πρωτοφανές «κρυφτούλι» και ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, με την ανοχή των (τότε) αρχών, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στα εγχώρια επιχειρηματικά χρονικά.

Μέσα σ'' αυτούς τους 19 μήνες, η αγορά είδε και βίωσε πολλά, όπως τις παραιτήσεις ή την αντικατάσταση πολλών στελεχών που ανέλαβαν να συνδράμουν στην εξυγίανση της εταιρείας, παραιτήσεις εταιρειών συμβούλων που έβρισκαν... τοίχο στην προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων και γενικώς μια κατάσταση γενικευμένης θολούρας που μόνο κακό έκανε στη λειτουργία των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στον όμιλο.

Πλέον, με ταχύτατες ενέργειες η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου οικονομίας, πρόσφατα πέρασε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η εποπτική αρχή να μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, ή διοίκησης που δε λειτουργεί εποικοδομητικά προς τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της.

Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα και θεσμοθετεί τη δυνατότητα της Επ. Κεφαλαιαγοράς να ζητάει από το δικαστήριο τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ. εισηγμένης εταιρείας, υπό προϋποθέσεις, καθώς και να εγκαλεί γενική συνέλευση.

Στην ανακοίνωσή της, η εποπτική αρχή μετά την απομάκρυνση Κουτσολιούτσου, σημείωσε πως «η απόφαση επί της προσωρινής διαταγής, που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, έκανε δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αντικατασταθεί προσωρινά, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης της ΕΚ, το μέλος ΔΣ της Εταιρείας Γεώργιος Κουτσολιούτσος από τον κ. Δημήτριο Βαλαχή και διόρισε τον κ. Γεώργιο Ιωαννίδη στη θέση του ήδη παραιτηθέντος μέλους του ΔΣ κ. Περικλή Δοντά». O κ. Βαλαχής ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του ομίλου Ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα, ενώ ο κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, είχε θητεία μεταξύ άλλων στη Rom Telecom.

Στόχος η ανάκτηση του κύρους όλης της αγοράς

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να μπει οριστικός φραγμός – μέσω της θεσμικής θωράκισης – σε φαινόμενα που έχουν «πληγώσει» το κύρος της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής αγοράς, όπως αυτά που έλαβαν χώρα τόσο στη Folli Follie, όσο και στην Creta Farm αλλά και σε πλήθος άλλων εταιρειών τα περασμένα χρόνια.

Να μπει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που ελέγχοντας και την πλειοψηφία των μετοχών συχνά προέβαιναν σε πρωτοβουλίες που δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, ούτε προστάτευαν τα δικαιώματα όλων των μετόχων.

Η τροπολογία δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς προβλέπει δυνατότητες ανάλογες με αυτές της μειοψηφίας και του ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, δηλαδή να μπορεί να ζητά τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης σε εισηγμένες εταιρείες.

Η εποπτική αρχή πλέον μπορεί να ζητά το διορισμό προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου σε περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση ή υπάρχει έλλειμμα διοίκησης.

Αυτό θα γίνεται συμπεριλαμβανομένης και της πλασματικής έλλειψης διοίκησης, ή της παρακώλυσης από μέλη του δ.σ. της εταιρείας διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρεία έχει υπαχθεί. Ή σε περιπτώσεις που υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του δ.σ. στην εταιρεία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών...

Μεγάλα ερωτήματα

Θυμίζουμε πως με το νέο νομοσχέδιο η εποπτική αρχή αποκτά μεγαλύτερη παρεμβατική ισχύ κατά τα πρότυπα των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών.

Φυσικά, η αντικατάσταση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου είναι ένα μεγάλο βήμα – ουσιαστικά και σημειολογικά – όμως δε λύνει αυτομάτως τα προβλήματα και το... βουνό που έχει να ανέβει η εταιρεία για να βρει (θετική) άκρη στο νήμα. Τα ερωτήματα παραμένουν. Θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία που έχει κάνει το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο με τους ομολογιούχους;

Θα υπάρξει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης; Υπάρχουν προϋποθέσεις και έχει η εταιρεία «χαρτιά» για να διαπραγματευθεί κάτι καλύτερο; Επίσης, απόλυτο σκοτάδι επικρατεί ευρύτερα στη λειτουργία της εταιρείας, πλην του ότι διαρκώς χάνει τα καλύτερα brands που «εκμεταλλεύονταν» στην Ελλάδα, τα οποία πάνε σε άλλους ομίλους.

Απόλυτο σκοτάδι επικρατεί και με την Ασία – ότι έχει απομείνει εκεί – όπως επίσης σκοτάδι υπάρχει και με τα τωρινά οικονομικά της επιχείρησης, το κατά πόσο υπάρχει εισροή ρευστότητας, αν είναι βιώσιμου μεγέθους, αν είναι ελπιδοφόρα και αν αρκεί για να υπάρχουν ελπίδες. Διαφορετικά, η εταιρεία θα συνεχίσει να «καίει» εκατομμύρια σε αμοιβές στελεχών, managers και εταιρειών συμβούλων, την ώρα που αντίστοιχη ροή κεφαλαίων δεν υπάρχει, με το (μητρικό) brand σχεδόν κατεστραμμένο.

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Folli Follie παρήγγειλε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου με έγγραφό του ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Η δίωξη στρέφεται κατά 16 προσώπων, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με τις κατηγορίες της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας και της χειραγώγησης.

Για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζητείται να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου καθώς και σε τέσσερα ακόμη στελέχη κορυφής της πρώην εισηγμένης.

Πιο αναλυτικά για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται έξι άτομα, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται οι δύο προαναφερθέντες. Για χειραγώγηση διώκονται 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων σύσσωμη η οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και όλα τα μέλη του δ.σ. της εταιρείας, την περίοδο 2016-2017.