Η APM Terminals δεν κατέθεσε προσφορά για τον ΟΛΠ

Η APM Terminals δεν κατέθεσε προσφορά για τον ΟΛΠ

Του Γιώργου Σκορδίλη

Η APM Terminals έχασε την υπομονή της αναφορικά με τον διαγωνισμό παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και για τον λόγο αυτό δεν κατέθεσε προσφορά, υποστηρίζουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (Shipping Watch, Porttechnology.org), προσθέτοντας ότι τελικά μόνο μια προσφορά κατατέθηκε, αυτή της COSCO Pacific.

Αν και η Maersk αρχικά είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση του λιμένα Πειραιά, για τον οποίον η κυβέρνηση εν τέλει αποφάσισε να ολοκληρώσει την διαδικασία παραχώρησης του 67% των μετοχών του, εκτιμώντας ότι η απόκτηση του ελέγχου του Πειραιά συντελεί θετικά στο πλάνο ανάπτυξης του δανέζικου ομίλου, τελικά αποφασίσθηκε να μην κατατεθεί προσφορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου ειδικού Τύπου, η απόφαση αυτή της APM Terminal προέκυψε μετά την διαπίστωση πως στην κυβέρνηση επικρατεί ένα αλαλούμ αναφορικά με το θέμα αυτό με συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο κάτι που έκανε τους Δανούς να χάσουν την υπομονή τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα οι Δανοί διαπίστωσαν πως οι συζητήσεις μεταξύ της COSCO και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ΟΛΠ βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο, κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι ο κινεζικός όμιλος είναι σε θέση να υποβάλλει μια περισσότερο ολοκληρωμένη προσφορά όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απαιτήσεις της Ελληνικής πλευράς.

Βεβαίως τα αγκάθια συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά η COSCO πιστεύει πως σήμερα αργά το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του πλειοδότη, μια σημαντική εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί και επίσημα την εκκίνηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης.

Φιλοδοξία της COSCO είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες εντός της αμέσως προσεχούς περιόδου έτσι ώστε από τα μέσα Απριλίου να ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής.

Σε κάθε περίπτωση η COSCO έχει θέσει ως καταληκτική περίοδο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών την περίοδο μεταξύ 20 Μαΐου και 20 Ιουνίου 2016, εντός της οποίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Σήμερα λοιπόν τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο αναμένουν να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά και πρακτικά εισερχόμαστε στην τελική φάση παραχώρησης του λιμανιού στον πλειοδότη που θα ανακοινωθεί.