ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων βάζει τις τράπεζες στο παιχνίδι των στεγαστικών δανείων

Η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων βάζει τις τράπεζες στο παιχνίδι των στεγαστικών δανείων

   Παρά τα «πισωγυρίσματα»  που επιβάλλει η εξέλιξη της πανδημίας όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η κτηματαγορά  ετοιμάζεται να «τρέξει» μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.  Ενθαρρυντικό σημάδι αποτελεί η «ανθεκτικότητα» που εμφανίζουν οι τιμές των ακινήτων παρά την απουσία των ξένων αγοραστών, οι οποίοι είχαν τροφοδοτήσει την ζήτηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Κύπρο οι οποίες οδήγησαν σε πάγωμα του προγράμματος «χρυσής βίζας» εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής αγοράς καθώς αναμένεται να στρέψει σε αυτή αρκετά σημαντική μερίδα των ενδιαφερομένων δημιουργώντας έτσι συνθήκες υπερβάλλουσας  ζήτησης.
       Στα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα αξιολογούν τις παραπάνω εξελίξεις και προετοιμάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης.  Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όταν θα ξαναμπούν οι ξένοι στην αγορά και  αρχίσουν να γίνονται και πάλι συναλλαγές,  σταδιακά στο παιχνίδι θα μπουν και οι Έλληνας οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξουν ακίνητο.  Άλλωστε  δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι παρά την μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων τελευταίων 2 – 3  ετών η απόσταση των μέσων τιμών πώλησης από τα προ του 2010 επίπεδα παραμένει ακόμη μεγάλη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπροσθέτως η «κινητικότητα» ενισχύεται από την συνεχή αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

    Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα αυτά οι ι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες  να αυξήσουν την ροή των χρηματοδοτήσεων προς την στεγαστική πίστη και επισημαίνουν ότι το 2020 το 80% των αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λήψη στεγαστικό δανείου εγκρίθηκε από τις τράπεζες. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αγοραστές διαθέτουν στην πλειονότητά τους ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει και δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα επαρκή για την ομαλή αποπληρωμή του δανείου που ζητούν.

   Η ύπαρξη ρευστών διαθεσίμων από τους ντόπιους πελάτες αντανακλάται και στην αύξηση των καταθέσεων που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10 δισ. ευρώ δημιουργώντας ταυτόχρονα και καλύτερες προϋποθέσεις  για αύξηση των δανείων  και για τις ίδιες τις τράπεζες.

     Τα «ποιοτικά στοιχεία που έχουν  επεξεργαστεί οι τράπεζες δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης επί της αξίας του ακινήτου διαμορφώθηκε το 2020 στο 60% τραπεζικός δανεισμός και 40% ίδια συμμετοχή ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να  ανέλθει ακόμη και στο 80% – 20%.  Κατά την διάρκεια του 2020 η μέση αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζική χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 125.000 ευρώ και το μέσο δάνειο στις 75.000 ευρώ, ενώ είναι σαφής η επιθυμία των υποψήφιων δανειοληπτών να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, για να μειώσουν τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και τον κίνδυνο  αναλαμβάνουν.