Η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει στο 3% - Εφικτός ο στόχος του πλεονάσματος

Η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει στο 3% - Εφικτός ο στόχος του πλεονάσματος

Τη δυνατότητα να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3% επισημαίνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σημειώνοντας επίσης ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού δύνανται να οδηγήσουν τον προϋπολογισμό στο να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων γεγονός το οποίο όπως είπε καθιστά πιο εύκολη τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.

Μιλώντας στο Belgian Business Club (BBC) ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους» προσθέτοντας ότι «άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, της διαδόχου του Ντράγκι στην ΕΚΤ, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει την ως άνω θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η μείωση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη της βιωσιμότητας του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι τα επιτόκια των ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης αφήνει κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
«οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της να αγγίξει το 3%».

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει την ανάγκη να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις προειδοποιώντας πως υπάρχει μικρό παράθυρο ευκαιρίας.