Με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2015 αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2018

Με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2015 αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2018

Με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2015 αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 από 3,4% την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Για το σύνολο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%, ενώ το 2017 είχε αυξηθεί κατά 2,2%. 

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 1,9%. Η πρόβλεψή τους αποδείχτηκε ότι δεν σκιαγράφησε σωστά την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Το γ'' τρίμηνο του 2018 το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 3,4%, ενώ το β'' τρίμηνο κατά 4,2%. Σύμφωνα με το marketnews.com, μπορεί η μειωμένη κίνηση στην αγορά ακινήτων, καθώς και το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα να έκαναν την οικονομία των ΗΠΑ να υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, αλλά οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες.

Οι επιπτώσεις του «shutdown» 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί  ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση εξαιτίας του 35ημερου «shutdown» στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο «shutdown» μπορεί να εντέλει να αποδείχτηκε ικανό να εμποδίσει το ΑΕΠ να αγγίζει την αύξηση κατά 3%. 

To υπουργείο ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αντίκτυπο από το «λουκέτο», υπολόγισε όμως αφαίρεσε περίπου 0,1 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ.