Η αλήθεια ως εθνικό καθήκον

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A
Η αλήθεια ως εθνικό καθήκον

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Όποιος άκουσε την παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας που έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών πρέπει να ένιωσε απελπισία.

Ακόμα κι εμείς που παρακολουθούμε την πορεία την ελληνικής κρίσης από την πρώτη ημέρα, έτσι καθώς ακούγαμε τον κ. Χαρδούβελη να απαριθμεί και να αναλύει τα βασικά, επείγοντα προβλήματα ένα προς ένα, αισθανθήκαμε πολύ άσχημα.

Ακόμα κι αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φύγουν αύριο και στη θέση τους έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των προβλημάτων;

Πιστεύουμε ότι τη συνταγή την είχε δώσει νωρίτερα, με την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η διαφωνία ή η συμφωνία με τις προτάσεις Βενιζέλου. Εκείνο που αξίζει να κρατήσουμε από αυτήν είναι ο τρόπος σκέψης, γιατί η σκέψη και η ανάλυση Βενιζέλου είναι θεμελιωδώς και αμετακίνητα πολιτικές.

Κατά τον Βενιζέλο, το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνίας και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι κρίση ταυτότητας και εκδηλώνεται διλημματικά ανάμεσα στην ανάγκη να αλλάξουν όλα και στην επιθυμία να μην αλλάξει τίποτα. Ει δυνατόν, να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από το 2010, στην αποχαύνωση της επίπλαστης ευημερίας όταν μας δάνειζαν για να καταναλώνουμε, ενώ δεν παράγουμε απολύτως τίποτα.

Ακούγεται ως μεταρρυθμιστική ηθικολογία (δηλαδή το χειρότερο είδος) η τελευταία αράδα, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση που έχουμε με την πραγματικότητα.

Καθημερινά σχεδόν κι εμείς από αυτή τη στήλη αλλά και όλη η ομάδα του «Φιλελεύθερου» αλλά και του Liberal επισημαίνουμε με επιμονή ότι η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση των εθνολαϊκιστών σε τίποτα και πουθενά. Κι αυτό το θέτουμε στη βάση των αρχών και όχι του τακτικισμού. Δεν συναινείς σε τίποτα με εθνολαϊκιστές που έχουν εξαπατήσει και συνεχίζουν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη της συναίνεσης. Για να πετύχει η αυριανή κυβέρνηση δεν αρκεί να σχηματιστεί, δεν αρκεί καν να στηρίζεται από μια ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη, συμφωνούμε με τον Ευ. Βενιζέλο σε αυτό. Για να πετύχει η αυριανή κυβέρνηση θα χρειαστεί ευρύτατες συναινέσεις και συνεργασίες με δυνάμεις της κοινωνίας, ακόμα και αυτές που βρίσκονται μακριά από τη Νέα Δημοκρατία. Και το βασικό κριτήριο της συνεργασίας θα είναι η αναγνώριση ότι το να λέγεται η αλήθεια είναι εθνικό καθήκον, όπως το χαρακτηρίζει, εύστοχα, ο Ευ. Βενιζέλος.

Η αλήθεια ως εθνικό καθήκον ας γίνει το κοινό σύνθημα των δυνάμεων του «Μένουμε Ευρώπη». Τα υπόλοιπα θα έρθουν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 13 Ιουνίου.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα