Η ετυμηγορία των αγορών για τη συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ

Η ετυμηγορία των αγορών για τη συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ

Της Μαίρης Βενέτη

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Κομισιόν και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι έφτασαν έστω και στο παραπέντε σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη συντεταγμένη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Με συγκρατημένη μέχρι στιγμής αισιοδοξία υποδέχτηκαν οι αγορές τις θετικές εξελίξεις και με ακόμα πιο συγκρατημένη αισιοδοξία η αγορά συναλλάγματος, όχι μόνο γιατί ακόμα δεν έχουν μπει στο τραπέζι αρκετές λεπτομέρειες, αλλά και γιατί εκρεμμεί η έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο το Σάββατο, με τους Εργατικούς πιθανόν να αντιτάσσονται και το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας να μην υποστηρίζει τουλάχιστον μέχρι στιγμής τη νέα συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και για το SNP της Σκωτίας και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η τελική ευόδωση της συμφωνίας το Σάββατο το βράδυ κατανοούμε ότι είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της λίρας εφεξής.

Τα στοιχήματα θα κορυφωθούν σήμερα και τη Δευτέρα θα έρθουν τα κέρδη ή ο λογαριασμός στους traders.

Όσον αφορά το ζεύγος EUR/GBP μια οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας δίνει τον στόχο αρχικά του 0,8416 με τους επόμενους στόχους να δίνονται από το παρακάτω διάγραμμα. Οποιαδήποτε ενίσχυση του ευρώ άνω της ζώνης 0,8820-0,8894 (ωριαίο διάγραμμα) είναι κακά νέα για όσους ποντάρουν στη λίρα.

lira

Όσον αφορά το ζεύγος τώρα GBP/USD η κατάκτηση του 1,2993 είναι το πρώτο στοίχημα, με θετικές εξελίξεις από Δευτέρα να ανοίγουν το διάγραμμα για τους επόμενους στόχους (1,3158 και 1,3389). Ένα ναυάγιο το Σάββατο αντίθετα θα ρίξει το ζεύγος στη πρώτη στήριξη του 1,2750, ένα ισχυρό οχυρό των ταύρων, καθώς πρόκειται και για γραμμή τάσης στο ημερήσιο διάγραμμα.

lira1

Φυσικά ένα happy end στο σίριαλ του Brexit θα επηρεάσει και το ζεύγος eur/usd, με πρώτο στόχο για το ευρώ τη ζώνη 1,1210 -1,1242 και δεύτερο τη ζώνη 1,1354- 1,1376. Οποιαδήποτε επαναφορά κάτω του 1,1025 θα είναι απογοητευτικοί για όσους στοιχηματίζουν υπέρ του ευρώ.

lira3

*   *  * 

Αποποίηση Ευθύνης:

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.