Η αγορά ήδη «ψήφισε» και δείχνει τον δρόμο

Η αγορά ήδη «ψήφισε» και δείχνει τον δρόμο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χωρίς καμιά διάθεση υπεραπλούστευσης και κυρίως υποτίμησης ή υποβάθμισης των εκλογικών διαδικασιών και της... ιερότητας της ψήφου, η οποία καθορίζει κοινωνίες, ζωές, οικογένειες, παρών και κυρίως μέλλον ολόκληρων γενιών, δε θα ήταν υπερβολή αν σημειώναμε ότι η αυτή την εβδομάδα η αγορά... ψήφισε! Και μάλιστα ψήφισε εμφατικά, ξεκάθαρα, βροντερά.

Ουδέποτε την τελευταία 20ετία δεν υπήρξε τόσο άμεση αντίδραση της αγοράς και όλης της επενδυτικής κοινότητας (μετοχές, τράπεζες, ομόλογα) σε πολιτικές εξελίξεις, ουδέποτε υπήρξε παρόμοια σύνδεση και αλληλουχία πολιτικών εξελίξεων με το momentum των επενδύσεων και το ευρύτερο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν μεγάλη πτώση, αντανακλώντας την κατακόρυφη μείωση του ρίσκου χώρας, με το δεκαετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας να πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από το επίπεδο απόδοσης του 3%!

Οι τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι για τις σκοπούμενες πράξεις στα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια τους, αλλά γιατί πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα δώσει ώθηση στην καθαυτή οργανική τους επίδοση.

Στο χρηματιστήριο, το ράλι που καταγράφηκε είχε στοιχεία, ένταση και δυναμική που χρόνια είχαν να δουν οι συνδαιτυμόνες. Μετοχές κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα αντέδρασαν με απίστευτη δυναμική, δείχνοντας στοιχεία ξεσπάσματος αλλά και πίστη ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες ημέρες.

Επρόκειτο για ένα ιδανικό ντόμινο εξελίξεων, με αναβαθμίσεις τραπεζών αλλά και φήμες ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως «σκανάρουν» την Ελλάδα γρηγορότερα από ότι έχει οριστεί, με στόχο να αναβαθμίσουν την ετυμηγορία τους.

Οι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα

Όπως σημειώνουν παράγοντες και αναλυτές, «για πρώτη φορά η αγορά τα τελευταία χρόνια, αρχίζει και πιστεύει ξανά». Ένας συνδυασμός παραγόντων με κοινό παρονομαστή ασφαλώς τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είναι η αιτία που αλλάζει το status quo ευρύτερα.

Μικρή (και απολύτως οριοθετημένη) προεκλογική περίοδος, σημαντικές πιθανότητες για δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μηδενικό πολιτικό ρίσκο (για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια) και αλλαγή ατζέντας, καθώς από το «κάδρο» φεύγει η στείρα παροχολογία και μπαίνει η νέα εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας, είναι οι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα.

Η αγορά γνωρίζει από τώρα το νικητή των προσεχών εκλογών - καθώς μέσα σε πέντε εβδομάδες δεν καλύπτεται διαφορά 9,5 μονάδων - και το μόνο ζητούμενο είναι αν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία. Όμως, η ένταση και η δυναμική της αγοράς, μαρτυρά προεξόφληση αυτοδυναμίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επενδύσεις και τη χώρα.

Όπως τονίζουν χρηματιστές, σύντομα μπορεί η Ελλάδα να έχει – μετά από χρόνια – μια κυβέρνηση ισχυρή, με ξεκάθαρη άποψη για την οικονομία, το κράτος και τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που θα πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα τις υποδαυλίζει εκ των έσω, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, θα διαμορφώνει περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα.

Τα στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστή την εβδομάδα

Την πρώτη – μετά τις εκλογές – εβδομάδα, ήταν μακράν η πιο παραγωγική και ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή των τελευταίων πολλών ετών, ενώ τζίρος 905 εκατ. ευρώ σε μόλις πέντε συνεδριάσεις – και χωρίς μεταβιβάσεις εταιρειών (τύπου Πανγαία π.χ.) - δεν έχει ξαναγίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος της τελευταίας τριετίας (Δευτέρα +6,09%), ο υψηλότερος μέσος τζίρος από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ με το +13,42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 5ήμερο, τα κέρδη από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν στο +35,37%, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο και η καλύτερη σε 5μηνο από το 2000!

Το να κάνει μια αγορά που έως πρόσφατα... σέρνονταν με τζίρους 45 – 60 εκατ. ευρώ συναλλαγές μέσο τζίρο 180 εκατ. ευρώ, είναι κάτι σχεδόν εξωπραγματικό και μαρτυρά τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη αυτής της εβδομάδας, πλέον ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 79,94% το 5μηνο του 2019!

Την Παρασκευή για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το κλείσιμο του Γ.Δ. ήταν στο υψηλό ημέρας που επιβεβαιώνει το momentum αλλά και το ανατροδοτούμενο ενδιαφέρον. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα άκρως αφιλόξενο διεθνές κλίμα όπου σύσσωμοι τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες.

Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές

Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές που θα ξυπνήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να καταστήσουν τη χώρα ξανά έναν δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ και διάλυσης του επιχειρηματικού ιστού.

Η χώρα δεν έχει εξέλθει της κρίσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, όπου απαιτείται μια επενδυτική… επανάσταση και ένα ισχυρό σοκ σε όλη την οικονομία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο σε πολλά επίπεδα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει ήδη προκαλέσει θετικό σοκ στους ξένους. Η αγορά, έδωσε λοιπόν την... πρώτη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο οι ξένοι διαχειριστές και ευρύτερα οι επενδυτές βλέπουν ότι δύναται να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα ξεμπλοκάρουν τη χώρα από τη μιζέρια και θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις.