Η αγορά δεν αναμένει για φέτος νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Η αγορά δεν αναμένει για φέτος νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Η αγορά φαίνεται για την ώρα, να μην αποζητάει νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με το «παρατηρητήριο» FedWatch του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο, οι επενδυτές θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να περιμένει έως το 2017 για να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως το διατραπεζικό επιτόκιο, δηλαδή αυτό το οποίο χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δάνεια μιας ημέρας, χρησιμοποιώντας κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας, αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία της Fed ώστε να επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

Με το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 να παρουσιάζει μια αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,7%, η αγορά εμφανίζεται να έχει «δεύτερες σκέψεις» για το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2015. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Fed αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, που αποτέλεσε την πρώτη αύξηση από το 2008.

«Αν ρωτούσαμε κάποιον πριν δύο εβδομάδες, η πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο ήταν κοντά στο 50-50» σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της Trading Advantage κ. Alan Knuckman. «Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δείχνουν ότι μάλλον δεν θα υπάρξει αύξηση μέσα σε αυτό το χρόνο» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FedWatch, η πιο πιθανή ημερομηνία για αύξηση των επιτοκίων θεωρείται πλέον ο Φεβρουάριος του 2017.

Όπως σημειώνει ο κ. Knuckman, η Fed έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να επιστρέψει στο μέσο όρο 50ετίας για το επίπεδο του επιτοκίου της, εάν προβαίνει σε αυξήσεις κατά 0,25% κάθε φορά.

«Για να επιστρέψει στα ομαλοποιημένα ποσοστά στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, θα πρέπει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια τέσσερις φορές το χρόνο για περίπου 4 ή 5 χρόνια. Αυτό δείχνει πως το 2020 θα επιστρέψει στα ομαλά επίπεδα επιτοκίων» εξήγησε.