Η αβεβαιότητα σε Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, ρίχνουν το ευρώ

Η αβεβαιότητα σε Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, ρίχνουν το ευρώ

Κατά 0,34% υποχωρεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς τόσο η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία, πλήττουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμιμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ στα ήρθε μετά την πληροφορία της Bild ότι η Αθήνα είναι πράγματι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους.

Εκτός, όμως, από το ελληνικό δράμα, νευρικότητα προκαλεί και η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, με το Bloomberg από τη μεριά του να επισημαίνει ότι η χώρα ίσως βαδίζει σε πρόωρες εκλογές μέσα στον επόμενό Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στηρίζει την εκτίμηση του στο ότι τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ιταλίας είναι κοντά για ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, με όριο εισόδου στη Βουλή το 5%. Κανονικά οι επόμενες ιταλικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία έχει θορυβήσει τους επενδυτές καθώς υπάρχει περίπτωση εκλογικής νίκης Κινήματος των 5 Αστέρων, του Beppe Grillo, ο οποίος τάσσεται κατά της Ευρωζώνης. Τα υφιστάμενα γκάλοπ δίνουν στο Κίνημα των 5 Αστέρων ποσοστό περίπου στο 30%, παραπλήσιο με αυτό που φέρεται να λαμβάνει και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi. Ακολουθούν το Forza Italia του Silvio Berlusconi και η Λέγκα του Βορρά, με ποσοστά περίπου στο 13%. Κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να ξεπερνά τη βάση του 5%.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg το σκηνικό αυτό οδηγεί σε ένα κοινοβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία, τη στιγμή μάλιστα που έως τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών δεν θα έχει λυθεί και ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2018 δεν θα έχει ψηφιστεί.